Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Masovna silovanja bila su redovita pojava kod srpskih vojnika korišteno kao sredstvo etničkog čišćenja i genocida. Seksualno nasilje odvijalo se i pred očima članova obitelji, pa je tako jedna mještanka Sotina silovana u prisustvu svekrve i dvogodišnjeg djeteta...

Nitko nije reagirao kad je notorna Vesna Pusić pozvala silovane žene u povorku lezbijki i homoseksualaca…

-Mučno svjedočanstvo silovane Vukovarke: ‘Morala sam se smijati’ – podsjetimo se što je žrtvama silovanja poručila Vesna Pusić…

Što je još gore, o njihovim se patnjama ni u Hrvatskoj ne govori, a pojedine žene-političarke (VESNA PUSIĆ) i žene-članice nevladinih udruga čak su ismijavale ili ignorirale žrtve silovanja. Broj silovanih žena u Domovinskom ratu nije poznat, jer žrtve srbočetničkog silovanja u sustavu uopće ne postoje, iako je najmlađa žrtva silovanja imala samo šest godina, a najstarija baka žrtva silovanja čak 80 godina.

-U Mitrovici su me srbi silovali svaku noć…

Između 14. i 20. listopada 1991. srpski nacifašisti su nakon okupacije Sotina veći broj mještana Sotina ubili samo zato jer su Hrvati. Drugi su odvedeni u susjedno selo nastanjeno Srbima, u logor u Negoslavcima, gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima, ispitivanjima i ubijanjima.

Velikosrpska ideologija tvrdila je da je “Srbija tamo gdje je i jedan srpski grob”. Ta morbidna ideja o grobovima bila je uzrok da se grobnice napune nevinim ljudima koji su ubijeni samo zato jer nisu Srbi.

Na području Sotina pronađena je jedna masovna grobnica u vučedolskim vinogradima koja je ekshumirana 1998. i u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 12 osoba stradalih u listopadu 1991. Identificirano ih je 8 i predano obiteljima. Pronađeno je i 14 pojedinačnih grobnica na mjesnom groblju.

Najmlađa žrtva imala je 25, a najstarija 72 godine. Među ubijenima su bila dva bračna para te otac i kći.

Veliki dio zločina u hrvatskom Podunavlju bili su silovanja i seksualni zločini nad ženama koje je sustavno vršila srpska vojska, a često i susjedi iz iste ulice ili sela.

Sustavna silovanja u Domovinskom ratu su se odvijala na okupiranom području Hrvatske, kao i u logorima na teritoriju Srbije i to sustavno.

U cilju realizacije državnog projekta Velike Srbije, primjenjivana je specifična vojna i strategija etničkog čišćenja poticana i organizirana od vlasti iz Srbije. Etničko čišćenje je teroriziranje stanovništva koje pripada drugoj etničkoj skupini primjenom ekstremnog nasilja i ubijanja, a radi realizacije političkih ciljeva –etnički čistih teritorija. U posljednjem ratu vojska JNA (prvi dio rata) i vojska Srbije (drugi dio rata) primjenjivala je etničko čišćenje kroz masovna silovanja žena i muškaraca u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Masovna etnička silovanja su sastavni dio ratne strategije države Srbije . Manje je poznato da je srpska vojska istu strategiju primjenjivala u svim ratovima koje je vodila u 20 stoljeću: balkanski ratovi, I. svjetski rat, II. svjetski rat, Domovinski rat u Hrvatskoj i BiH, te rat na Kosovu.

Četnička silovanja Hrvatica imala su za cilj nacionalno i vjersko poniženje žene, a vrlo često i političko poniženje. Silovanje žena bilo je i podcjenjivanje žene kao ličnosti, što je bilo karakteristično za zaostale civilizacijske sredine iz kojih su se četnici novačili. Oružana snaga s kojom su raspolagali četnici pridonosila je i njihovoj skupnoj moći i uvjerenju, da sa svojim protivnicima i žrtvama mogu raditi što hoće.

Seksualno nasilje odvijalo se i pred očima članova obitelji, pa je tako jedna mještanka Sotina silovana u prisustvu svekrve i dvogodišnjeg djeteta.

Skupina srbijanskih vojnika grupno je, pred roditeljima i djecom, silovala ženu u Dalju koja je zatrudnjela i rodila dijete, a zatočene Vukovarke morale su se prije silovanja našminkati i naparfemirati kako bi bile “lijepe” monstrumima. Jedan srpski vojnik je ženu iz Bapske prisilio na spolni odnos prijeteći da će silovati njezinu 91-godišnju majku ako mu se ne poda. U vojarni JNA u Vukovaru hrvatske žene su bile predmet grupnog silovanja.

Silovanja su bila česta i u logorima u Srbiji, na mjestima gdje srbijanske vlasti ne dozvoljavaju ni dan danas ne dozvoljavaju postavljanje ploča u spomen na žrtve monstruoznog nasilja:

-U Mitrovici su me silovali svaku noć…

Nažalost to nije sve: srpska vojska silovala je i muškarce, zarobljene hrvatske vojnike. Tako postoje iskazi silovanih muškaraca, poput onoga koji je ispripovjedio kako ga je više njih silovalo, govoreći mu da je “ustaška kurva”: ‘Pucali su mi u koljeno, nožem su mi prerezali članak na ruci. Od udaraca puknuo mi je bubnjić. Tukli su me kundacima, šakama, izbili su mi zube. Branili su mi da obavljam nuždu, danonoćno me ispitivali o hrvatskim postrojbama pod prijetnjom da će pronaći moju obitelj i sve ih pobiti. Zimi sam razgrtao snijeg i jeo travu. Okupljali su nas da gledamo kako muče druge logoraše, ubijali su i govorili da nam je to za primjer”, svjedoči muškarac koji je u zarobljeništvu na Manjači preveo osam mjeseci i 20 dana.

Koliko je žena silovano u Domovinskom ratu, nitko točno ne zna. No neke od njih, uglavnom s vukovarskog područja, skupile su snagu nakon više od 20 godina i ispričale javnosti svoje priče. Knjiga ‘Sunčica’, nazvana po osmomjesečnoj bebi, sadrži simboličnih 14 svjedočanstava žena i jednog muškarca o ratnom zločinu o kojem skoro nitko ne progovara: silovanju. 

POGLEDAJTE VIDEO

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

13 KOMENTARI

 1. Ja ovo nisam mogla niti procitati do kraja. Pitam se samo jedmo? Hoce li ti cetnicki zlotvori ikada biti kaznjeni za sve? A sto se tice Vesne Pusic trebalo bi ju samo jednu noc ili dan pustiti da prodje takva silovanja pa da ju vidim sta bi rekla. Moze ju kao zenu biti sramota tih rijeci.

  • Nisam Od Nikuda njima jedino smeta ako takve stvari netko spominje, jer oni hoće baš to da se to zaboravi pa da četnici koji su u tome učestovali mogu bezbrižno živjeti u Hrvatskoj,a za žrtve nema problema oni su i onako navikli na žrtvu i patnju,pa i dalje neka bude šta je ko navikao!

 2. Grozno. Ovakve grozote nisu strasne. To nije vazno istraziti i to nakon 27 godina. Zanimaju me ove solidarke koje su zgrozene sa ovima sta su se javile u vezi odnosa u bolnicama, hoce li podijeliti ovakve clanke, hoce li uopce procitati a kamoli podijeliti. Naravno da nece. Pljuc.

  • Zrinka Mandić naravno da cu podrzati gospodju….. no sto ja mogu uciniti kao pojedinac….. silovanje jest ratni zlocin pocinjen na ratnom podrucju…. kiretaza bez anestezije jest zlocin nad zenom….i jedno i drugo pokriveno je zakonskim regulativama no oni koji bi trebali pokrenuti istragu i osuditi njima je neugodno to slusati a kamoli javno iznositi intimne stvari zena…. samim tim isti zlocin i procesuirati…..nesto u meni govori da je ratnih silovanja bilo daleko vise ali zene sute…. jer moralno smo propalo drustvo…. dokazujemo to svakim danom…. imamo prosvjede protiv pobacaja i zahtjeve aktivista da se pobacaj ne cini cak ni silovanim zenama… a za to nisu krive solidarke… ima i slucajeva gdje muzevi zabranjuju zenama da govore o ratnom silovanju iako znaju da odgajajju dijete zaceto na takav morbidan nacin i ne zele iznositi nista u javnost da ne nastete djetetu…. jr zivot pise tragedije romane i novele….
   I kako nas vi nazivate solidarke znamo za to i uz njih smo….zelim da se ti zlocini procesuiraju….a mozda i hoce jednoga dana… onoga kadapredsjedniku sabora premijeru i ostalim muskarcina ne bude neugodno slusati….a neugodno im je slusati vec 27 godina
   ….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − devet =