VIDEO: Ispraćen 10. HRVCON u NATO misiju u Afganistan…

Podijeli

Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiju potpore miru “Odlučna potpora” (Resolute Support – RS) u Afganistan održan je u petak, 1. ožujka 2019. godine u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu…

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici oružanih snaga Albanije.

Podsjetivši na složenost vojnog poziva koji je pun odricanja te ističući važnost podrške obitelji za mir, sabranost i fokusiranost vojnika na zadaću koja se stavlja pred njega, ministar Krstičević naglasio je kako se sigurnost NATO saveza, pa tako i Hrvatske, ne brani samo na hrvatskim granicama, nego na mjestima gdje ugroza nastaje.

“Koju god dužnost tijekom misije obnašali, vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega neka vam je na prvom mjestu. Uvjeren sam da ćete pokazati kako za hrvatskog vojnika nema nesavladivih izazova”, poručio je ministar Krstičević.

Tom prilikom potaknuo je pripadnike 10. HRVCON-a na razmjenu iskustava s partnerima, učenje od njih, ali i prenošenje vlastitih znanja te im na kraju poručio:  “Kao i vaši prethodnici, budite puni poštovanja za zemlju u kojoj ćete boraviti. Uz profesionalnost i odgovornost, to je prepoznatljiva karakteristika Hrvatske pobjedničke vojske u Afganistanu, ali i diljem svijeta. Obavite svoju dužnost časno i profesionalno i vratite se ponosno kako i odlazite”.

Ponosan na pripadnike Oružanih snaga RH koji od 2003. predano služe uspostavi mira i sigurnosti u Afganistanu dostojanstveno predstavljajući Hrvatsku vojsku, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj kazao je kako sudjelovanje u međunarodnim misijama otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i oplemenjuje novim iskustvima: „Uvjeren sam da ste spremni na izazove i iznenađenja s kojima se možete suočiti u izvršenju svojih zadaća“, istaknuo je viceadmiral Hranj.

“Naš doprinos u obuci i mentoriranju Afganistanskih sigurnosnih snaga cijene Afganistanci, ali i ostali sudionici misije. Svaki naš kontingent ostavio je pozitivan trag na provedbu misije. Budite dostojni u predstavljanju svoje domovine i svojih Oružanih snaga kao što su bili i vaši prethodnici”, poruka je viceadmirala Hranja pripadnicima 10. hrvatskog kontingenta,izvijestio je MORH…

M.M.


Podijeli

Comments are closed.