VELIČANSTVENI mural sa trojicom dičnih sinova Imotskih Poljica, koji svoj mladi život ostaviše na braniku Domovine!

Veličanstveni mural oslikan je u Poljicima Imotskim na kojemu su trojica poginulih hrvatskih vitezova. Njima u čast i slavu, Miroslav Migy Gudelj-Velaga,Ante Livajić i Rajko Lozo...

Foto: Cikan mlađi
Podijeli

Veličanstveni mural oslikan je u Poljicima Imotskim na kojemu su trojica poginulih hrvatskih vitezova. Njima u čast i slavu, Miroslav Migy Gudelj-Velaga,Ante Livajić i Rajko Lozo.

Na Facebook stranici Poljica Imotska, objavljeno je kako je nastao prekrasan i veličanstven mural.FOTO-OVDJE

S ponosom se sjećamo svojih vitezova!

Prenosimo na mlađe naraštaje koliku,kakvu i za koga su žrtvu podnijeli dični sinovi naših Poljica-Miroslav Migy Gudelj-Velaga,Ante Livajić i Rajko Lozo

Inicijatori ovog plemenitog uratka su: Leo Ćelić, Zvonimir “Buba” Ćelić, Ana Lozo Teskera, Ivan Žarković “Kidov” uz stručnu pomoć umjetnika “Rakete” iz Splita.
Foto: Cikan mladi

Podsjetimo, Miroslav Gudelj Velaga poginuo je kao pripadnik 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’ 4. listopada 1991. u Šarengradu kod Iloka, u obrani Vukovara i istočne Slavonije.

U obrani Vukovara je u jesen 1991. poginuo i Ante Livajić, pripadnik 124. Vukovarske brigade. Stradao je u općini Markušica, pored farme Čeretinci nedaleko od Vinkovaca.

Inače, općina Podbablje u Domovinskom ratu izgubila je 24 mlada života. Dvojica branitelja poginula su braneći slavonski dio domovine.

Treći branitelj koji je poginuo iz Podbablja je Rajko Lozo, koji je kao pripadnik 3. imotske bojne stradao u borbama na ulazu u Zadar. Naime, prilikom preuzimanja položaja uspostavljena je aktivna obrana sa zadaćom sprječavanja prodora srpske vojske i četnika u Zadar. Točno 5. listopada 1991. godine, počeo je opći napad na položaje 3. imotske bojne i napad prema Zadru.

Prilikom te viteške borbe, petorica pripadnika 3. imotske bojne položila su svoje živote na oltar domovine. Uz Rajka Lozu, to su bili i Matko Buljubašić, Stanislav Matković, Josip Kvesić i Mile Bošnjak.

U spomen na trojicu branitelja iz Poljica, mural je naslikan uz zgradu osnovne školu, a pripadnicima Torcide ‘ruku su dali’ u bojanju i učenici.

Na Facebook stranici Poljica Imotska, objavljeno je kako je nastao prekrasan i veličanstven mural.FOTO-OVDJE

T.H.


Podijeli

Comments are closed.