Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svi zajedno imamo cilj da obrazovni sustav unaprijedimo tako da učenici budu u središtu procesa obrazovanja, da učenici rade na način da su spremni za život, da znaju rješavati probleme, kritički razmišljati, ali jednako tako da osvijestimo kako toga ne bi bilo da nije spremnih, kompetentnih i hrabrih učitelja,” ustvrdila je u subotu iz Varaždina ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak okupljenim učiteljima i ravnateljima.

Dok HNS-ova ministrica ispraznim frazama reklamira tzv. “Školu za život”, “kupuje računalnu opremu bez natječaja”, na što je upozorio zagrebački gradonačelnik, te provodi “ideološko-koruptivni eksperiment”, kako ga je nazvao dr. Hasanbegović, s druge strane brojne škole nemaju niti osnovne uvjete za izvođenje nastave.

 

Je li ovo škola 21. stoljeća o kojoj nam svakodnevno pričaju s vrha obrazovnog sustava?” – Pitaju se to zabrinuti roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu kneza Trpimira u Kaštel Gomilici gdje sanitarni čvorovi i sportske svlačionice koje mališani koriste nakon tjelesnog odgoja, izgledaju kao na filmu strave i užasa, piše Jakov Žarko za Slobodnu Dalmaciju uz priložene fotografije čitatelja na kojima se vide otpale pločice, vlaga po zidovima, uništeni tuševi, hrđa na sve strane.

Prizori su to iz jedne od škola u Hrvatskoj koja nema uvjete za normalno izvođenje nastave.

Riječ je o tek dijelu katastrofalnog stanja na koje su okupljanjem u ovoj kaštelanskoj osmoljetki, izgrađenoj 1973., dakle prije 45 godina, upozorili zabrinuti roditelji, njih oko 150 koliko ih se skupilo na prosvjednom sastanku, kojem je nazočio i ravnatelj škole Zoran Blažević, navodi Slobodna Dalmacija.

“U školu dolaze djeca iz dva mjesta, Kaštel Kambelovca i Gomilice i pohađa je oko 900 školaraca.Za razliku od starih škola u Kaštelima, naša prima skoro duplo veći broj djece, nastava se odvija u tri smjene zbog nedostatka prostora. Prije točno godinu dana ravnatelj je obećao da će se škola sanirati, no, nažalost, do sada još ništa nije poduzeto. Najveći problem je trenutno u svlačionicama koje vode do školske dvorane. Te iste svlačionice, vjerovali ili ne, prije 20 godine izgledale su kao i danas. Tada se sa zidova mogla ubrati i gljiva. Da, dobro ste čuli, gljiva. Kada se spomenuo taj problem, svi, pa i učitelji su dobrim dijelom bili složni da se po tom pitanju hitno mora nešto poduzeti. Ravnatelj je dao obećanje da će se kroz mjesec dana svlačionice temeljito oprati i urediti, no do danas se nije ništa napravilo”, kazali su okupljeni roditelji tražeći hitnu intervenciju nadležnih.

“No djeca nemaju niti sapuna niti toaletnog papira. Ravnatelj se, vele roditelji, izvukao na račun djece, koja su po njegovu mišljenju sklona bacanju papira u školjku, što uzrokuje poplavu u WC-u. Naravno da smo svi svjesni da ima i takve djece, ali radi toga ne može ispaštati 99 posto druge djece”, upozoravaju roditelji koji su odlučili pričekati do početka nastave iza božićnih praznika, kako bi se uvjerili hoće li će se nešto poduzeti po ovom pitanju, što im je obećano.

Ako se to ne dogodi strpljenja više neće biti, pa će krenuti s prosvjedima čak i ispred Ministarstva obrazovanja, upozoravaju, donosi Slobodna Dalmacija

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

8 KOMENTARI

  1. Dobri su vam kritičari ,Bandić i Hasanbegovic. Dva musketircica. Divjak je ministrica obrazovanja i sporta, a ne ministrica graditeljstva. To se obratite ministru Štromaru ili općinarima ,a ne ministrici Divjak. Bitna je pljuvacina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest − 4 =