Vatikan: Papa Franjo zabrinut zbog cjepkanja Europe

"Rezultat prošlogodišnjeg britanskog referenduma i tendencija cjepkanju koja preplavljuje kontinent, potaknula je Svetog Oca da razmotri hitnu potrebu sveobuhvatnog promišljanja Europe", rekao je Parolin...

"Cjepkanje" Europe jedna je od briga pape Franje, rekao je Vatikan u subotu, dok se Španjolska nosi s pokušajem odvajanja Katalonije.
Podijeli

“Cjepkanje” Europe jedna je od briga pape Franje, rekao je Vatikan u subotu, dok se Španjolska nosi s pokušajem odvajanja Katalonije.

Vatikanski glavni tajnik Pietro Parolin, drugi po redu u hijerarhiji papinske države, govorio je na konferenciji koju je organizirao Savez europskih katoličkih biskupa (COMECE).

“Rezultat prošlogodišnjeg britanskog referenduma i tendencija cjepkanju koja preplavljuje kontinent, potaknula je Svetog Oca  da razmotri hitnu potrebu sveobuhvatnog promišljanja Europe”, rekao je Parolin.

Kardinal je govor održao u petak, no Vatikan je objavio transkript samo dan poslije. Sam papa Franjo trebao bi se obratiti govorom na COMECE-u u subotu u 17.30 sati.

Parolin se također referirao na Papinu zabrinutost za migrante, posljedice gospodarske krize, “jačanje populizma i povratak nacionalizma, nezaposlenost, brigu za mlade i pitanja okoliša”.

Papa Franjo nije nedavno komentirao katalonsku krizu, unatoč tome što je španjolski katolički časopis ovaj mjesec tvrdio da je Papa rekao španjolskome veleposlaniku u Vatikanu da je protiv katalonske neovisnosti.

Papa je 2014. rekao za list La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni da je zabrinut zbog “svih” nacionalnih podjela te  da bi se regionalni zahtjevi za secesijom trebali  “rješavati na pojedinačnoj osnovi”.H

A.K.


Podijeli