UŽIVO-VIDEO Gori katedrala Notre Dame!… Niz napada ove godine na crkve u Francuskoj…deset slučajeva vandalizma i obeščašćenja katoličkih crkava prijavljeno je u Francuskoj od početka veljače…

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Najmanje deset slučajeva vandalizma i obeščašćenja katoličkih crkava prijavljeno je u Francuskoj od početka veljače 2019. godine…

Premda su osude ovakvih zlodjela došle, ne samo iz crkvenih, nego i iz političkih krugova, razvidno je da je otpad od vlastite tradicije i religije stvorio pogodno tlo za one koji se iz različitih razloga žele obračunati s Katoličkom Crkvom u Francuskoj.

-UŽIVO-VIDEO-FOTO -UŽAS! Vatra guta čuvenu katedralu Notre Dame: Srušio se crkveni toranj…Užas-Sve gori, ništa neće ostati…

Vandali su u katoličkim crkvama diljem Francuske, koja se nekoć dičila nazivom Primogenita filia ecclesiae catholice – Prvorođena kćer Crkve Katoličke, razbijali kipove, obarali tabernakule, razbacivali ili uništavali Presveto, palili oltarnjake i rušili križeve, javlja Nedjelja.ba.

Kako piše La Croix International, jedno od prvih zlodjela dogodilo se 4. veljače u crkvi Sv. Nikole u Houillesu, Yvelines, gdje je Gospin kip razbijen. A u istoj je bogomolji samo tjedan dana ranije oltarni križ nađen oboren na zemlju te je stolica u prezbiteriju bila oštećena.

Opservatorij o netoleranciji i diskriminaciji prema kršćanima u Europi zabilježio je još jedan napad na crkvu Sv. Nikole 10. veljače kada je tabernakul pronađen bačen na zemlju, a 35-godišnjak je potom priznao policiji da je počinio to nedjelo.

U katedrali Sv. Alana u Lavauru, na jugu Francuske, 5. veljače oltarnjak je zapaljen, a kipovi i križevi srušeni. Nasreću, vatru je primijetio župni tajnik te se nije proširila dalje, ali je dim oštetio oltar i zidove 800-godišnjega zdanja čija je unutrašnjost nedavno bila obnovljena.

Samo dan poslije, 6. veljače, vandali su u katoličkoj crkvi u Nimesu provalili tabernakul i razbacali hostije po podu te izmetom nacrtali križ na zidu i oštetili druge religijske predmete u crkvi.

Isti je Opservatorij zabilježio zločin koji se 9. veljače zbio u crkvi Notre-Dame de Dijon u mjestu Côte-d’Or, oko 200 km jugoistočno od Pariza, kada je također razvaljeno svetohranište i razbacane hostije, a oltarnjak išaran i knjige istrgane.

Simptomatično je da ništa od materijalnih vrijednih stvari nije otuđeno, nego je sve upućivalo na nakanu profanacije svetinja.

Dok još nije jasno jesu li ovi slučajevi povezani, valja se prisjetiti niza napada i vandalskih čina prema Katoličkoj Crkvi u Francuskoj i Belgiji koje su 2016. počinili teroristi Islamske Države. Najgori među njima bilo je ubojstvo vlč. Jacquesa Hamela koga su ubili džihadisti dok je slavio svetu misu u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayu u Normandiji.

Premda su osude ovakvih zlodjela došle, ne samo iz crkvenih, nego i iz političkih krugova, razvidno je da je otpad od vlastite tradicije i religije stvorio pogodno tlo za one koji se iz različitih razloga žele obračunati s Katoličkom Crkvom u Francuskoj, pisao je medjugorje-info.


Gori katedrala Notre Dame

Veliki požar buknuo je u ponedjeljak oko 18 sati u glasovitoj pariškoj katedrali Notre Dame, jednom od najpoznatijih simbola toga grada i države.

Vatra je progutala krov i toranj koji se srušio

Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak navečer parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

“Strašan požar”, rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

Iz do sad još nepoznatih razloga zapalila se glasovita katedrala Notre Dame koja još i sad gori te se nitko ne usuđuje iznijeti bilo kakve predpostavke kako je došlo do požara. Svi su sablažnjeni užasavajućim snimkama plamena koji guta katedralu u Parizu. Borba vatrogasaca sa otvorenim plamenom još traje i predpostavlja se da će se požar gasiti cijelu noć.

UŽIVO-VIDEO-FOTO -UŽAS! Vatra guta čuvenu katedralu Notre Dame: Srušio se crkveni toranj…Užas-Sve gori, ništa neće ostati…

Svi su se oglasili , od francuskog predsjednika Macrona, Donalda Trumpa koji je ponudio zrakolove za gašenje, pa sve do velikog broja europskih i svjetskih vođa i vjerskih i crkvenih velikodostojnika.Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na Twitteru je poručio da je Francuska pogođena u srce, u identitet, u povijest.Predsjednik Emmanuel Macron koji je krenuo na mjesto požara, nakon što je otkazao obraćanje naciji o potpuno drugoj temi, izrazio je tugu cijelog naroda: “S tugom večeras gledam kako gori dio svih nas”, napisao je na Twitteru.Obnovit ćemo crkvu Notre-Dame, dodao je i najavio međunarodnu kampanju prikupljanja sredstava za financiranje rekonstrukcije.

– Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Vatra koja se širi iznimno brzo, zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 18:50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Diljem Pariza, na područjima s kojih puca pogled prema crkvi, okupili su se zaprepašteni građani koji samo nemoćno promatraju, mole se i snimaju kako buktinja guta ovu iznimnu gotičku i vjersku građevinu.

Teško je u ovom trenutku bilo što reći, jer su prve naznake koje su izišle u javnost bile te da je katedrala možebitno planula pri njenom renoviranju, ali obzirom na brzinu širenja požara i nemoći vatrogasaca da spriječe početak požara ljudi su počeli razmišljati o najcrnjem scenariju. No to treba ostaviti stručnjacima koji će kad se požar stavi pod kontrolu, napokon moći pristupiti istraživanju mogućeg nastanka i uzroka ovog nemilog požara koji je progutao ogroman dio povijesti francuskog i kršćanskog ponosa.

-VIDEO Snimljen stravičan trenutak urušavanja tornja katedrale Notre-Dame: “Ništa neće ostati”

Vatrogasci još uvijek, gotovo šest sati nakon što je izbio, gase požar koji se nešto smanjio.

T.H.

 

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + trinaest =