UŽIVO U Zagrebu 24 novooboljelih od koronavirusa, od toga 19 korisnika i četvero djelatnika privatnog doma za umirovljenike…

Bandić se osvrnuo i da situaciju stanovnika u Dankovcu čiji su domovi teško oštećeni u potresu...

Podijeli

Zagrebački stožer civilne zaštite objavljuje najnovije informacije o koronavirusu i potresu koji se dogodio prije nekoliko tjedana. Iz Grada su priopćili da u gradskim domovima za starije nema pozitivnih na koronavirus…

Grad Zagreb ima 24 novih slučajeva zaraze, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za medije. Među novooboljelima je 19 štićenika privatnog doma za starije i nemoćne te četvero djelatninka doma.

Jeleč je otkrio i da je prosječna starost korisnika u tom domu 84 godine. ”To je najvulnerabilnija skupina”, kazao je. Iz Stožera kažu da su u vlasništvu iste osobe još dva doma na području grada, a testirat će se štićenike i u tim domovima.

Iz Grada Zagreba su priopćili da u 11 gradskih domova za umirovljenike nema osoba zaraženih koronavirusom. ”Redovito se prati zdravstveno stanje djelatnika i korisnika te im se svakodnevno mjeri temperatura s beskontaktnim toplomjerima. Dosad je zbog sumnje na COVID-19 testirano više od 30 korisnika i djelatnika, a svi nalazi su negativni”, priopćili su.

Bandić: Podijelit će se oprema privatnim domovima

Gradonačelnik Bandić je rekao da je tužan zbog porasta broja oboljelih. ”Taman smo došli u situaciju da možemo reći da držimo stvari pod kontrolom”, kazao je.

”Molim Boga i Majku Božju Bistričku da ovo što se dogodilo na jednoj od tri lokaciji vlasništva privatnog doma ne postane trend”, poručio je gradonačelnik i zamolio sve da ozbiljno shvate situaciju.

”Bez obzira što se ovo dogodilo, zaključak je da se izda naputak da se podijeli zaštitna oprema domovima koji nisu u vlasništvu Grada Zagreba i to se čini danas”, rekao je.

Bandić je istaknuo i da su u gradskim domovima već neko vrijeme zabranjene posjete. ”Nitko osim djelatnika i ravnatelja ne može ući. Bili smo zbog toga išibani, ali to smo prvi u Hrvatskoj uveli”, kaže Milan Bandić.

Zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Teur rekao je da su u protekla 24 sata četiri osobe prekršile mjeru samoizolacije, a zabilježen i jedan trgovački obrt koji je radio izvan radnog vremena.

Pregledava se zgrade nakon potresa

Nastavlja se i s pregledima objekata oštećenih u potresu koji se dogodio 22. ožujka.

Dosad je pregledano 9989 objekata, a od jučer su inženjeri pregledali ukupno 486 objekata. Među gotovo 10.000 pregledanih objekata njih 616 označeno je kao neuporabljivo, 2703 privremeno je neupotrebljivo, a može se koristiti 6770 objekata, izvijestio je zagrebački Stožer.

Na pitanje što je s obiteljima koje su smještene u studentskom domu u Cvjetnom naselju, Bandić kaže da će se pronaći rješenje za oni koji se ne budu mogli vratiti u vlastite domove.

”Daj Bog da se studenti što prije vrate, a mi ćemo što prije pronaći rješenje za te obitelji. Nitko u Zagrebu nikada nije ostao bez krova nad glavom i toplog obroka”, poručio je gradonačelnik.

Bandić se osvrnuo i da situaciju stanovnika u Dankovcu čiji su domovi teško oštećeni u potresu. Kazao je da u subotu za područje Sesveta, pa i za Dankovec, dolazi građevinski materijal kako bi se kuće mogle popravljati. Zamolio ih je da se strpe i poručio da nitko neće biti zaboravljen i napušten, donosi dnevnik.hr.

T.H.


Podijeli