UŽIVO U Hrvatskoj porastao broj zaraženih, zabilježeno 39 novih slučajeva, osam osoba preminulo…

Epidemiologinja Alemka Markotić kazala je da je izoliranje virusa u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević velika stvar...

Podijeli

Nacionalni stožer objavljuje nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj…

Županijski stožeri javili su u nedjelju o još tri preminule osobe – po jedna u Osijeku, Dubrovniku i Splitu.

U Hrvatskoj je 1871 osoba pozitivna na koronavirus. Od jučer je preminulo osam osoba. Izliječeno je 709 oboljelih osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je od jučer 39 novih dijagnosticiranih bolesnika. Ukupno je u Hrvatskoj oboljela 1871 osoba.

“Od jučer je preminulo osam bolesnika”, kazao je i dodao da su svi preminuli imali teške kronične bolesti uz to što su bili pozitivni na koronavirus. Šest oboljelih koji su preminuli bili su na respiratoru, dodao je.

Kako je naveo, u Zagrebu i Dubrovniku su preminule dvije osobe, u Splitu tri te u Osijeku jedna. U ovom trenutku na respiratoru je 26, a oporavilo se ukupno 709 osoba.

Nakon što je Državni inspektorat zatvorio dvadesetak restorana, najavljen je sasatanak na kojem bi se trebalo raspraviti o relaksiranju mjera.

Podsjetimo, prema podacima od subote, u Hrvatskoj je zabilježeno 1832 pozitivna slučaja zaraze koronavirusom. Izliječeno je 615 oboljelih osoba. U Hrvatskoj je od početka epidemije do subote registrirano 39 smrtnih slučajeva, donosi dnevnik.hr

“Situacija mirna”

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ocijenio je stanje relativno mirno. “Imamo u Splitu nekoliko pozitivnih štićenika i zaposlenika domova, napravljeno je tristotinjak briseva. Mali broj je pozitivan i rekao bih da je situacija mirna”, kazao je.

“Imamo novu situaciju u Dubrovniku gdje su dva zaposlenika u jednom domu pozitivna, no štićenici su negativni. Važno je napasti virus na takvom mjestu i spriječiti širenje zaraze”, dodao je Capak.

Epidemiologinja Alemka Markotić kazala je da je izoliranje virusa u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević velika stvar.

“Ponosna sam na tim koji je to uspio. To su ljudi koji posljednja dva mjeseca 24 sata sedam dana u tjednu ne prestaju testirati po 400 ili 500 uzoraka dnevno. Oni su bili tim koji je bio spreman i mjesec dana prije pojave prvog slučaja imali su spreman test”, kazala je Markotić i dodala kako se radi o velikoj stvari u dijagnostici testova.

Istaknula je da se radi o velikom uspjehu hrvatskih znanstvenika koji će biti iznimno važan i u stvaranju cjepiva.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here