VIDEO Imamo 28 novozaraženih, broj ozdravljenih prvi put veći od broja oboljelih…

Potvrdio da je umrla žena u Splitu s prijašnjim bolestima, čime je ukupni broj preminulih porastao na 51...

Podijeli

Nacionalni stožer civilne zaštite od 14 sati objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj… 

Lokalni stožer splitsko-dalmatinske županije jutros je objavio da je u splitskoj bolnici umrla još jedna žena iz splitskog Doma zaražena koronaviruso. RIječ je o ženi rođenoj 1928. godine, bolovala je i od nekoliko kroničnih bolesti, a ukupno je osma žrtva iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

Lokalni stožeri jutros su javili o dvadesetak novozaraženih, no ostaje za vidjeti koje će brojke iznijeti Nacionalni stožer. U koprivničkom Domu za starije i nemoćne je još šest pozitivnih na koronavirus.

UŽIVO

“Broj novozaraženih u 24 sata je 28. Ukupan broj je 2009. Ukupno testiranih je 30213. Hospitaliziranih imamo 4 više, od toga je na respiratoru 21, 2 više nego jučer. 982 osoba je ukupno ozdravila, a 99 je novoozravljenih u 24 sata”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Potvrdio da je umrla žena u Splitu s prijašnjim bolestima, čime je ukupni broj preminulih porastao na 51.

Božinović o mjerama

“Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači”, rekao je ministar Davor Božinović.

Ponovio je i da se od 2. svibnja omogućava održavanje vjerskih okupljanja.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovina na benzinskim crpkama, rekao je Božinović.

Capak je rekao kako još nisu napravili preporuke za vjerska okupljanja i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi.

“Mislim da s brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni. Prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. Taj trend će se nastavitti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila”, rekla je Alemka Markotić.

Kaže da ima nekoliko slučajeva s prolongiranim pozitivnim nalazom, i da će se o tome dodatno konzultirati s Capakom.

Rekla je da je u svijetu riječ o vrlo malom broju ljudi i da su oni najčešće bez simptoma.

Božinović odgovara na pitanje što će biti s outletima. “Treba malo čitati ovu uredbu. Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za dućane s prehrambenom i higijenskom robom. Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu”, rekao je Božinović dajući tako do znanja da će outleti moći raditi.

Dodao je da je struka rekla da se ide prema popuštanju, ali da uspjeh svega toga ovisi o tome kako će se svaki pojedinac ponašati, hoćemo li se pridržavati epidemiloških pravila i higijene.”Naš cilj je da kod povratka u normalu stalno radimo korak naprijed, a to ćemo raditi ako se budemo pridržavali epidemiloških pravila kako ne bismo napravili nijedan korak natrag”. Sigurno će da ćemo i u danima koji slijede davati puno odgovora jer vjerujemo da će biti puno pitanja. Da bi se vratili u normalu moramo se ponašati onako kako se ponašamo od početka. To kako je bilo prije ćemo još pričekati dok medicina ne kaže da je našla rješenje”, rekao je Božinvić.

Jučer osamdeset posto novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Jučer je Nacionalni stožer na dnevnoj presici izvijestio o 31 novozaraženoj osobi, od toga najviše u Dalmaciji te dvoje umrlih u Splitu

Od 31 osobe za koju je u posljednja 24 sata potvrđena zaraza čak ih je 25 iz Splitsko-dalmatinske županije, gdje je KBC-u umrlo dvoje štićenika iz splitskog i makaranskog doma za starije, čime se ukupan broj umrlih na razini zemlje povećao na 50.

Splitsko-dalmatinski Stožer civilne zaštite izvijestio je da je umrli muškarac, rođen 1934. bio štićenik Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, a druga umrla osoba, rođena 1926. bila je korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj.

To je sedma žrtva iz splitskog doma za starije u kojem je prije nešto više od dva tjedna došlo do proboja virusa među štićenike i zdravstvene djelatnike.

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) kazneno je prijavila splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ravnatelja Doma za starije Ivana Škaričića tereteći ih da je do širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima došlo zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Prema podacima lokalnih stožer zaraza koronavirusom u četvrtak je potvrđena za još pet osoba u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, gdje je sada ukupno zaraženo 28 osoba – 23 štićenika i pet zaposlenika. Među petero novozaraženih je četvero štićenika i jedan zaposlenik.

Plan popuštanja obuhvaća trgovine, prijevoz, frizere, štekate

Što se tiče vladinog plana popuštanja mjera, prvoj fazi popuštanja omogućit će se otvaranje trgovina, osim unutar trgovačkih centara, knjižnica, muzeja, gradskog prijevoza, treninga; u drugoj fazi omogućit će se puni rad zdravstvenog sustava, ali i primjerice rad frizera, brijača, pedikera, a trećoj okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave, štekata.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja. Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi precizne preporuke i upute.

Plenković je izvijestio i kako je odlučeno da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja.

Epidemiolozi će, kako je najavio premijer, izraditi precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, radi javnog prijevoza.

Pozvao je starije osobe, kronične bolesnike i druge s pojačanim rizikom od zarate Covidom10 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze.H

G.S.


Podijeli