UŽIVO Beroš iz Splita: “U ovom trenutku je 10 pozitivnih, dva su bolesnika na kisiku”…

Zasad je 10 štićenika pozitivno na koronavirus, no nalazi za ostale još uvijek se čekaju. "Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu"...

Podijeli

Evakuirano je svih 49 štićenika Doma za starije i nemoćne u bolnicu Križine, od kojih dvoje imaju umjerene tegobe. U Splitu je i ministar zdravstva Vili Beroš…

Deset štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu zaraženo je koronavirusom, a evakuirano je 49 štićenika koji su bili smješteni na drugoj etaži tog doma. No, čini se da svih 49 štićenika ima simptome zaraze.

“Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne domove. Postoje vrlo detaljne upute koje Ministarstvo demografije izdalo prema svim domovima za starije kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No, dešava se da i u ovakve domove ponekad uđe infekcija, što se dogodilo u Splitu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Potvrdio je da je evakuirano 49 bolesnika od njih 318 štićenika doma. Samo dva bolesnika su na kisiku, a nitko nije na respiratoru. Beroš je rekao da su ostali dijelovi doma fizički odvojeni.

“Svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju”, rekao je Beroš, rekavši da će epidemiolog Bernard Kaić nakon konferencije otići do Doma i dati neke preporuke.

Zasad je 10 štićenika pozitivno na koronavirus, no nalazi za ostale još uvijek se čekaju. “Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu”, kaže Beroš, dodajući da će tražiti da odgovorne osobe snose posljedice, ako se ustanovi odgovornost.

Beroš je rekao da su i oni danas zatražili odgovore na pitanja koliko su ranije štićenici imali simptome. Naime, ravnatelj Doma je u utorak navečer rekao da štićenici imaju tegobe već deset dana. “Ukoliko se utvrdi da je netko znao da imaju određene tegobe, to je dovoljan razlog za određene sankcije”, rekao je Beroš.

Ministrica Vesna Bedeković potvrdila je da su svi koji su kontaktirali sa zaraženim štićenicima u samoizolaciji.

Većina primljenih na Križine u dobrom su stanju, potvrdio je i ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović. “Svi građani i rodbina mogu biti mirni, dobit će najbolje što možemo pružiti. A imamo najbolje stručnjake, sve će biti kako god najbolje može biti”, rekao je Meštrović.

Župan Blaženko Boban izvijestio je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 17 zaraženih osoba, uključujući i nove bolesnike iz Doma. “U stožeru smo u ponedjeljak oko 12 sati dobili informaciju da će epidemiolozi morati posjetiti Dom u Vukovarskoj jer ima naznaka da ima simptoma. Oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da je 10 njih pozitivno. Od dolaska nalaza je trebalo sat i pol, dva da se organizira hitna pomoć i liječnici na Križinama i svih 49 je prebačeno na Križine”, rekao je Boban, dodajući da je zatražio izvještaj ravnatelja i stručnih službi u Domu za stare i nemoćne da mu kronološki objasne što se događalo u posljednje vrijeme.

“Poslije tih izvještaja apsolutno će biti provedene sankcije kod onih koji su napravili propust, ako ga je bilo. To vam mogu odgovorono ovdje potvrditi”, rekao je Boban.

G.S.


Podijeli