Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Prijatelji, rodbina, stručni suradnici… Po svemu sudeći svi su oni bili dio, kako se sumnja, koruptivne mreže, kojoj su USKOK i policija sada pokucali na vrata. A prvi među jednakima, u najnovijoj korupcijskoj aferi, kako se sumnja je Mihael Kovačić, stečajni sudac Trgovačkog suda u Zagrebu…

On je uhićen, a zajedno s još 12 osoba, kako je priopćeno iz USKOK-a i MUP-a, sumnjiči se da su u stečajnim postupcima počinili više kaznenih djela. Konkretnije, radi se o zloporabama položaja i ovlasti, pomaganju u zloporabama položaja i ovlasti, zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranju novca. Prema neslužbenim informacijama, među onima koji su obuhvaćeni istragom su i stečajni upravitelji Branko Petanjek i Iva Petanjek, ali i stručna suradnica suca Kovačića, javlja Večernji list.

Da bi Kovačić mogao biti uhićen, prethodno mu je Državno sudbeno vijeće (DSV) trebalo skinuti i imunitet, što je na zahtjev USKOK-a učinjeno u utorak navečer. Inače, zanimljivo je i da je Kovačić prije toga sam tražio svoje razrješenje, što je DSV, prema podacima koji su objavljeni na njihovim stranicama i prihvatio na sjednici održanoj 11. veljače. Kovačić je, na vlastiti zahtjev sudačke dužnosti, trebao biti razriješen od 30. travnja 2021. To budi sumnju da je danas privedeni sudac već ranije znao za predstojeću akciju USKOK-a, navodi Jutarnji list.

Iz MUP-a je priopćeno da se kriminalističko istraživanje provodi na području više policijskih uprava.

U tijeku su uhićenja te provođenja dokaznih radnji na području više policijskih uprava u kojima sudjeluje 40 policijskih službenika
Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje da su u stečajnim postupcima počinili više kaznenih djela.

U tijeku su uhićenja te provođenja dokaznih radnji na području više policijskih uprava u kojima sudjeluje 40 policijskih službenika.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija će osumnjičene osobe predati pritvorskom nadzorniku dok će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeti kaznenu prijavu, a kada MUP izvijestiti o više detalja.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest − pet =