UVOZ U SAD: Trump najavio mogućnost uvođenja 25 posto poreza na europske automobile…VIDEO…

To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile natrag u Sjedinjene Države, kazao je Trump dodavši: Ako im uvedemo porez 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi...VIDEO...

screenshot
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Europsku uniju da čini gotovo nemogućim američko poslovanje s njom, naznačivši da bi moguće uvođenje carina na europske automobile moglo promijeniti takvu situaciju.

Europska unija bila je osobito tvrda prema Sjedinjenim Državama kazao je Trump tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Bijeloj kući.

To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile natrag u Sjedinjene Države, kazao je Trump dodavši: Ako im uvedemo porez 25 posto, vjerujte mi neće to još dugo raditi, donosi HRT..

Švedska i SAD imaju najinovativnije gospodarstvo na svijetu i zato je mnogo mogućnosti za napredak. Švedsko blagostanje temelji se na suradnji, kompetitivnosti i slobodnoj trgovini. Stoga sam uvjeren da će nam ove uvozne kvote nanijeti štetu na duge staze.

Kao Šveđanin podupirem napore Europske unije koja želi ukloniti sve zapreke na putu prema slobonoj trgovini, odgovorio mu je švedski premijer Lofven.

Trgovina automobilima između EU i SAD predstavlja oko 10 posto ukupne trgovine dviju regija, objavila je Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA). Prema podacima udruge, SAD je najveća destinacija za uvoz europskih automobila i istodobno treći po veličini izvoznik automobila u EU-u po vrijednosti ostvarenoj prošle godine, predstavljajući 15 posto ukupnog uvoza u EU.

Europska unija samo je kratko poručila da razmatra protumjere u slučaju da Trump svoje verbalne prijetnje pretoči na papir. Rezultat je da su odmah porasle cijene dionica na europskim burzama.

VIDEO POGLEDAJTE-OVDJE

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − deset =