Utemeljivanje EI i PED: Zapovjednik 4. brigade Zbora narodne garde Ivo Jelić, na prijedlog Mile Budiše, odobrio je formiranje skupine za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje…

Profesionalnih radio-ometača nismo imali, nego smo za tu aktivnost koristili sredstva veze s pojačalom snage...

Podijeli

Utemeljivanje EI i PED…
Sutra 21.srpnja je obljetnica utemeljivanja postrojbe za EI i PED…Svim pripadnicima postrojbe čestitam i veliko hvala na njihovom doprinosu u hrvatskom Domovinskom ratu…Preminulima da počivaju u miru Božjem!…
Dana 18. srpnja 1991. godine zapovjednik 4. brigade Zbora narodne garde Ivo Jelić, na prijedlog Mile Budiše, odobrio je formiranje skupine za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje (EI i PED), u sklopu brigade. Skupina je počela s radom 21. srpnja 1991. godine u zgradi zapovjedništva brigade, u Kaštel Sućurcu. Poseban interes zapovjedništva brigade bili su podaci o aktivnostima 9. korpusa JNA, tzv. Kninskog korpusa. Do kraja srpnja kadrovski se jačamo i tehnički opremamo.
Fotografija je zaštićena autorskim pravom-i ne može se kopirati ni dijeliti po društvenim mrežama- javno objavljivati
Početkom kolovoza u sastavu 4. brigade Zbora narodne garde iz zaseoka Miljanići, u selu Kruševo, djeluje skupina za elektroničko izviđanje, sa zadaćom prikupljanja obavještajnih podataka o protivniku i pružanja elektroničkih mjera potpore brigadi. U isto vrijeme, s istom zadaćom, iz hotela Imperijal u Vodicama djeluje naša druga skupina u sastavu 113. brigade Hrvatske vojske.
Prvi prisluškivači u skupini za EI i PED bili su Mladen Rašić, Jozo Milić, Mijo Agić i Tomislav Unušić. Razvoj skupina bio je uvjetovan tehničkom opremljenošću i stručnim ljudima.
Obavještajne podatke prikupljali smo prisluškujući radio i radio-relejne veze 9. korpusa JNA, putem radio prijamnika. Analizirajući sadržaj razgovora, poruka, signala, dolazili smo do spoznaja o njihovom rasporedu, pravcu kretanja, sastavu, brojnosti, stanju morala, vatrenom djelovanju, itd. O svim aktivnostima protivnika do kojih smo došli prisluškujući njihove veze, odmah smo izvještavali zapovjedništvo brigade.
Profesionalnih radio-ometača nismo imali, nego smo za tu aktivnost koristili sredstva veze s pojačalom snage.
Osim konstantnog praćenja JNA i četnika do ustroja Centra za EI i PED (7. listopada 1991.godine), skupina za EI i PED Split aktivno je sudjelovala u akciji Šolta 4. kolovoza 1991. godine, planiranju i izvođenju narušavanja sustava veza JNA u Dalmaciji (25. kolovoza 1991. – plan Robert, 14. rujna 1991. – plan Krk), akciji Zelena Tabla-Male Bare 14.-15. rujna 1991. te Korčula 27.-28. rujna 1991. godine. Formiranje Centra za EI i PED kruna je napora da elektroničko djelovanje dobije odgovarajuće mjesto u HV, čime se omogućilo kvalitetnije i učinkovitije djelovanje prema četnicima i još uspješnija potpora snagama ZNG u bojevim djelovanjima na području Dalmacije. Mjesta rada prislušnih skupina određivali su uvjeti najboljeg prijema elektromagnetskog vala protivnika u području djelovanja naših postrojbi.
Fotografija je zaštićena autorskim pravom-i ne može se kopirati ni dijeliti po društvenim mrežama- javno objavljivati
Prva sredstva za EI bila su sredstva veze bivše JNA koja su pronađena u skladištu veze 4. brigade u Kaštel Sućurcu, a potom prijemnik REALISTIC posuđen od Centra za obavješćivanje Split. Za naše potrebe poveću količinu tehničkih sredstava kupio je HPT Split, zatim firma UNITRADE Split i Poduzeće za održavanje luka Split.
Osvajanjem vrha Rota (na Pelješcu) 14. rujna 1991. godine, dodatno smo se opremili profesionalnim prijemnicima JNA. Količina tehničkih sredstava nije niti blizu zadovoljavala potrebe operativnog rada u praćenju radio i radio-relejnih veza.
Autor / Brigadir u miru -Branimir Petričević

Podijeli