Podijeli

Već nakon konferencije za tisak premijera g. Andreja Plenkovića, upriličene prije Božića, bilo nam je jasno kako je Kurikularna reforma završen posao i kako je još samo preostalo smisliti način kako ga najbezbolnije implementirati. Izjavom da će se na sjednici vlade zakazanoj za 11. Siječnja 2018. prići imenovanju članova stručnog povjerenstva i ekspertnih skupina koje bi nakon recenzije, sproveli kurikularnu reformu, Uredništvu Braniteljskog portala je jasno kako neće dobiti odgovor na, u više navrata postavljeno, pitanje ministrici Divljak o sadržaju kurikuluma iz povijesti koji je vezan za Domovinski rat, na koji nikada nismo dobili jasan odgovor.

-Ministrice Divjak, pitanje na koje smo tražili,a nismo dobili odgovor; Kakva je kvalifikacija i kakvog je sadržaja gradivo o obrambenom Domovinskom ratu iz predmeta Hrvatske povijesti?

Napominjemo da smo se u više navrata obraćali javno i putem institucija kao što su saborski odbor za znanost i obrazovanje kao i povjerenici za dostupnost informacijama u hrvatskom Saboru gđi. Anamariji Mustać, te da niti od njih nismo dobili nikakav odgovor. Time smo iscrpili većinu zakonskih mogućnosti za dobijanje informacija te smo na kraju zaključili kako nam je prekršeno jedno od temeljnih prava, pravo na dostupnost informaciji. Toliko o transparentnosti kojom se obično hvale.

Podsjećamo kako je izrada cjelovite kurikularne reforme trebala biti javna, transparentna i svima dostupna.

Nadalje, samo trajanje i period u kojem je izrađena, upućuje na brzoplet posao obzirom na važnost ove reforme za budućnost Hrvatske i postavlja se pitanje o nedemokratskim procesima prilikom izrade ovog za generacije, važnog nacionalnog dokumenta. Ako je upitna demokratska procedura to bi značilo da je stvarna namjera skrivena od javne rasprave i upravo je to dokaz kako je ova reforma ideološko pitanje i nama odgovor na pitanje zbog čega ministrica Divjak ne odgovara na naša pitanja. Mi ne znamo koje je privatno mišljenje ministrice orazovanja i znanosti o Domovinskom ratu niti nas zanima, ali kao ministrica u vladi RH morala bi znati da postoji samo jedna istina i tu istinu bi kao visoka državna dužnosnica zadužena za ministarstvo znanosti i obrazovanja morala zagovarati, kako u javnim nastupima tako i nastojanjem da se u izradi kurikuluma iz povijesti ta istina zagovara, uči i živi. Bez istine ostaje ideologija te smatramo kako g. Jokić nije u pravu kada kaže kako ovaj dokument to nipošto nije. Bahatost g.Jokića u nastupu naspram dijela HAZU-a, njegove neinteligentne izjave i stavovi jesu ideološki kao i njegovo nastojanje nametanja istih.

Kako više nema rasprave o sadržaju dokumenta i kako mi nismo dobili odgovor na naša pitanja, smatramo da je ministrica prekršila zakon u dijelu pristupa informacijama i kako je naša dužnost, kao ljudi koji su životima branili pravo hrvatskog naroda na demokraciju, svim zakonskim sredstvima, tu dužnost obaviti, a jedino što nam preostaje je Ustavni sud.

Ministrice Divjak, za ovo obraćanje Vama, naš legitimitet crpimo iz onoga što mi jesmo i što predstavljamo, a to što mi jesmo Vi bi trebali znati i poštivati, a isto bi se kroz kurukulum trebalo prenijeti na buduće generacije.

Mi smo oni koji su branili pravo hrvatskog naroda na referendum kao najviši oblik demokracije i oni smo koji su branili pravo našeg naroda na svoj izbor. Mi smo ti koji su obranili rezultate referenduma od velikosrpske krvave agresije i to nas postavlja na poziciju koja se ne smije omalovažavati i ignorirati na način na koji ste Vi to radili. Za razliku od našeg, vaš legitimet proizlazi iz nakaradne političke trgovine i neprirodnih postizbornih koalicija, a niste jedini, zapravo je previše takovih političkih figura.

Znajući kako je rasprava završena i kako će ovaj kurikulum biti implementiran točno onako kako je i zamišljen u centrima moći sa točno određenim ideološkim ciljem, nama ostaje nada da će se jednom sva bitna politička pitanja rješavati referendumom kao npr. Referendum o novom izbornom zakonu.

Uredništvo Braniteljskog portala

Slične teme…

-Ministrica Blaženka Divjak u javnost pušta prozirne dimne zavjese… Uredništvo Braniteljskog portala oštro će regirati…

-PRIOPĆENJE: Uredništvo Braniteljskog portala ogorčeno aljkavošću ministrice MZO Blaženke Divjak…

-UREDNIŠTVO BRANITELJSKOG PORTALA POZIVA: NE DOZVOLIMO DA NAS ALEKSANDAR STANKOVIĆ I BLAŽENKA DIVJAK OBMANJUJU…

-Braniteljski portal od ministrice Divjak traži odgovor na samo jedno pitanje…

HVIDR-a Slavonski Brod: Ministrice Blaženka Divjak, javno odgovorite na pitanja Braniteljskog portala i konačno pokažite odgovornost i prema hrvatskim braniteljima…

 


Podijeli