Upućena prosvjedna nota Srbiji zbog udara na Hrvate: ‘Bunjevački govor nije jezik’

Grlić Radman naveo je da su u noti istaknuli kako bi takav čin doveo u pitanje postupanje Srbije u ostvarenju obveza koje se odnose na prava hrvatske nacionalne manjine...

Podijeli

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da je srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova prekjučer upućena nota zbog toga što je gradsko vijeće Subotice gradskoj skupštini uputilo prihvaćanje prijedloga kojim bi se izmijenio statut tako da bi se uz službenu upotrebu srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika uvrstio i bunjevački jezik…

-Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog najave uvođenja ‘bunjevačkog jezika’ u službenu uporabu…

“Bunjevački govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu i jedan je od dijalekata hrvatskoga jezika. Također i Bunjevci u Mađarskoj su podetnička skupina i oni se služe i nazivaju svoj jezik hrvatskim, a bunjevački je jedan od dijalekata”, rekao je Grlić Radman za HRT.

Grlić Radman naveo je da su u noti istaknuli kako bi takav čin doveo u pitanje postupanje Srbije u ostvarenju obveza koje se odnose na prava hrvatske nacionalne manjine.

“Također smo kazali u toj noti da MVEP smatra da pokretanje upravo takvih inicijativa ne bi pridonosilo daljnjem unapređenju i jačanju bilateralnih odnosa između dviju država”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako je jučer ujutro razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem te da će mu se javiti nakon povratka s puta u Berlin.

Grlić Radman naveo je da u Vojvodini temeljem statuta svaka nacionalna manjina koja želi proglasiti svoj govor službenim mora imati 15 posto, što ovdje nije slučaj – onih koji se nacionalno deklariraju kao Bunjevci nešto je malo više od 9 posto.

“Prema tome, ovo nije u skladu sa statutom, nego je to određeni politički akt”, rekao je Grlić Radman.

G.S.Vezane vijesti;

Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog najave uvođenja ‘bunjevačkog jezika’ u službenu uporabu


Podijeli