Upoznajte prvog Hrvata na australskoj poštanskoj marki. Imao je teško djetinjstvo, no riječi jednog franjevca pratile su ga cijeli život

Uvijek u životu čini dobro svakom čovjeku, a ako ikad napraviš nešto negativno, neka to ne bude namjerno”, rekao mu je franjevac čije su se riječi usjekle u Vinkovo srce i dušu...

Podijeli

Povodom dva stoljeća djelovanja, Australska pošta zaslužnim je građanima dodijelila medalje…

Priznanja su predstavljena 2009. godine u prisutnosti mnogih uglednika iz političkog i javnog života Australije. Od 250 odlikovanih izabrano je samo deset čije su slike otisnute na prigodnim poštanskim markama. Među njima je bio i hrvatski iseljenik Vinko Romanik koji je rođen u Martinu pokraj Našica, a gotovo pet desetljeća živio je u Adelaideu.

Za dugogodišnji doprinos hrvatskoj zajednici, 2001. godine dobio je “Order of Australia Medal”. Pozitivan, komunikativan i uvijek s osmijehom na licu, tijekom svog života primio je vrlo malo savjeta.

FOTO-PR

Kao dvogodišnjak u samo dva tjedna izgubio je oba roditelja. Često se sjećao savjeta iz samostana u Našicama gdje je ministrirao.

Uvijek u životu čini dobro svakom čovjeku, a ako ikad napraviš nešto negativno, neka to ne bude namjerno”, rekao mu je franjevac čije su se riječi usjekle u Vinkovo srce i dušu.

Kao dvogodišnjak u samo dva tjedna izgubio je oba roditelja. Često se sjećao savjeta iz samostana u Našicama gdje je ministrirao.

“Uvijek u životu čini dobro svakom čovjeku, a ako ikad napraviš nešto negativno, neka to ne bude namjerno”, rekao mu je franjevac čije su se riječi usjekle u Vinkovo srce i dušu.

“S istinskom vjerom u Boga sve prepreke se pobjeđuju, a uspjeh je neizbježan. Nikad ne treba očekivati da će netko nešto učiniti za nas, nego uvijek trebamo misliti na ono što možemo napraviti jedni za druge”, govorio je Romanik.

Preminuo je 28. veljače 2013. godine.

Autor /Lilly Romanik, Hrvatska matica iseljenika


Podijeli