Podijeli
 • 34
 •  
 •  
 •  
 •  
  34
  Shares

Meteoservis ‘Severe Weather Europe’ je najavio veliko navrijeme u Hrvatskoj, a obilna kiša i tuča pada, kako javlja Novi List, na cijelom riječkom području – prenosi Slobodna Dalmacija.

Nažalost, obistinile su se i prognoze koje je izdao ESTOFEX, (servis koji prati oluje) a čija je prognoza, od moguće tri razine, istakla razinu tri nad sjeverom Hrvatske, kao i razinu dva nad Dalmacijom.

Razina dva označava ozbiljne poremećaje u atmosferi. Upozorenje važi do subote u šest sati ujutro.
U Sloveniji je padala tuča veličine omanje breskve koja je razbijala prozore na automobilima i ulupljivala karoseriju automobila. Slična oluja, ali manjeg intenziteta, bi mogla pogoditi i Dalmaciji, ako ćemo vjerovati stranim servisima.

Naš DHMZ je također izdao upozorenje. Evo što kažu što bi se događati u Splitu i okolici.

– Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni jakim vjetrom. Moguće su pijavice. Najjači udar vjetra > 55 km/h; količina oborine 55-30 mm; vjerojatnost grmljavine 40-70 posto. BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – navodi DHMZ u prognozi koja vrijedi danas do ponoći za područje Splita, Šibenika i Zadra. Slićno će biti i tijekom noći.

Bilo bi dobro, sukladno upozorenju DHMZ-a, da automobile premjestite s otvorenih prostora u javne garaže, barem do sutra.

Prognozoza za sutra: ‘Promjenljivo oblačno, povremeno uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom, a lokalno jače grmljavinsko nevrijeme najizglednije je na istoku i jugu zemlje. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, a najviša dnevna uglavnom između 23 i 28 °C.’

Za dubrovačko područje pak kažu:

– Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom. Moguće su pijavice. količina oborine 20-40 mm; vjerojatnost grmljavine > 60 posto. BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – navodi se u upozorenju.

T.H.


Podijeli
 • 34
 •  
 •  
 •  
 •  
  34
  Shares

3 KOMENTARI

 1. Preko Slavonije je su kišni oblaci prošli i odlaze u pravcu juga. Led je gotovo u pravilu u prvim trenucima Olujne nepogode koja je započela u Sloveniji. Mislim da više nema bojazni od tuče ukoliko se ne stvori novi prgavi oblak specifičnog tlaka, vlage i temperature.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here