UMRO JE POZNATI HRVATSKI GLUMAC BOŽIDAR ALIĆ Preminuo je nakon teške bolesti…

Do 2015. bio je član Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) iz kojega je istupio jer se HDDU ogradio od njegove izjave u noći predsjedničkih izbora, kada je u programu HTV-a ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila protiv "udbaške, srbofilske i četničke struje"...

Podijeli

Hrvatski glumac Božidar Alić umro je noćas, doznaje Jutarnji list. Alić je imao 65 godina, a preminuo je nakon teške bolesti…

Tijekom karijere ostvario je niz uloga, od onih u kazališnim predstavama “Kralj Gordogan” i “Gospoda Glembayevi”, filmovima “Akcija stadion” i “U logoru”, sve do televizijske serije “Ponos Ratkajevih”.

Božidar Alić rodio se 24. prosinca 1954. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1979., a nakon toga usavršavao se u Piccolo Teatro u Milanu.

Ostvario je mnogobrojne uloge u hrvatskim kazalištima, a neko je vrijeme nastupao i kod redatelja Roberta Ciullija u Theater an der Ruhr u Mülheimu. Glumio je na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, GDK Gavelle, Teatra &td i drugim.

Zapažen je po kazališnim ulogama Gordogana u “Kralju Gordoganu” Radovana Ivšića u režiji Vladimira Habuneka, Alexa u “Paklenoj naranči” A. Burgessa, Pankraca  u Cesarčevu “Zlatnom mladiću”, Kamova u predstavi “Kamov smrtopis” i Afrića u “Hrvatskom faustu” S. Šnajdera, Camillea Desmoulinsa u “Dantonovoj smrti” G. Büchnera, a na Dubrovačkim ljetnim igrama glumio je naslovnu ulogu u Shakespeareovu “Koriolanu”.

Odigrao je i ulogu Pube Fabriczyja u Krležinim “Gospodi Glembajevima”, grofa Almavivu utjelovio je u Beaumarchaisovoj “Figarovoj ženidbi” i u “Figaro se rastavlja” Ödöna von Horvatha, a glumio je i Mauricea Kocha u “Zapadnom pristaništu” Bernard-Marie Koltesa te Izidora u Matišićevu “Ničijem sinu”.

Prvu veliku filmsku ulogu odigrao je 1977. u filmu Dušana Vukotića “Akcija Stadion”, a glumio je, uz ostalo, i u filmovima “Treći ključ” Zorana Tadića, “U logoru” Branka Ivande, “Kamenita vrata” Ante Babaje, “Agonija” i “Četverored” Jakova Sedlara, “Duga mračna noć” Antuna Vrdoljaka.

Božidar Alić ostat će zapamćen i po televizijskim ulogama, poput onih u “Nepokorenom gradu” Zorana Tadića, “Putovanje u Vučjak” Eduarda Galića te serijama “Ponos Ratkajevih”, “Zabranjena ljubav, najbolje godine” i “Obični ljudi”.

Snimio je brojne radio-drame, a posudio je i glas Marlinu u crtanom filmu “Potraga za Nemom”.

Do 2015. bio je član Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) iz kojega je istupio jer se HDDU ogradio od njegove izjave u noći predsjedničkih izbora, kada je u programu HTV-a ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila protiv “udbaške, srbofilske i četničke struje”.

Bio je oženjen i otac jednoga sina.

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here