Umirovljeni admiral Domazet Lošo tvrdi: Prema vojnim elementima Rusija je izvela ‘specijalnu operaciju’, a ne vojnu invaziju na Ukrajinu

Podijeli

Podsjećamo, u četvrtak rano ujutro ruska vojska započela je vojnu akciju bombardirajući i granatirajući Ukrajinu, između ostalog i glavni grad Kijev. Prema za sada dostupnim informacijama postoje žrtve i s ukrajinske i s ruske strane. Andrej Plenković osudio je ruski napad na Ukrajinu naglasivši kako je riječ o ‘napadu na demokraciju’…

Umirovljeni admiral Domazet Lošo smatra kako ovdje nije riječ o invaziji, kako se prenosi u medijima, već o ‘specijalnoj operaciji’ ruske vojske s ciljem demilitarizacije Ukrajine.

O razlozima samog sukoba rekao je “postoje dva elementa zbog koje je došlo do sukoba. Prvi je taj da je ova ‘lažna’ pandemija morala završiti ratom, a druga Zapadne sile ne priznaju višepolarnost svijeta”, rekao je Domazet Lošo.

Geopolitičar smatra kako SAD ne priznaje postojanje Rusije i Kine kao sila s kojima mora dijeliti moć. Prema njemu “to je jedino razumio Donald Trump, te za ovo stanje nije kriv Putin već anglosaksonske države”.

“Staviti Ukrajinu u NATO znači ‘zabiti nož u trbuh’ Rusiji, tj. to je ugrožavanje ruske sigurnosti”, istaknuo je.

“Ugrožavanjem sigurnosti” Rusije jedino što je Vladimir Putin mogao učiniti je demilitarizacija Ukrajine. “Zato je izabrana ‘ograničena operaciju’ po svim vojnim elementima, a ne invazija. Isključivo su bombardirani vojni ciljevi kako bi se demoralizirala ukrajinska vojska”, rekao je Domazet Lošo.

Sankcije koje se očekuju prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, prema umirovljenom admiralu, neće mnogo naškoditi Rusiji. “Ona ima tržište koje nema Zapad, a to su Indija, Kina i ostale azijske države.”

Putinov cilj, prema našem sugovorniku, je “zajedno s pravoslavnim i katoličkim zemljema srednje Europe stvoriti novu ‘stepsko-adriatsku’ civilizaciju”.

Domazet Lošo komentirao je što će se s vojnog gledišta događati u Ukrajini i Rusiji u narednih nekoliko dana.

“Sada će doći do rastroja ukrajinske vojske na ovaj ili onaj način. Oružje koje je Zapad poslao Ukrajini nije dostatno za obranu, a jasno je da je Rusija mnogo moćnija u naoružanju. Zbog toga će doći do političkih promjena u Ukrajini i smjene dosadašnjih političkih aktera, čime će Zapad morati odustati od Ukrajine. Međutim to će imati veliki odraz na cijelu Europu iako se sukob neće preliti na susjedne države. Utjecat će na europske države od Baltika do Jadranskog mora uključujući i Hrvatsku. Trenutno Europska unija nije ozbiljan politički čimbenik u geopolitičkom smislu”, zaključio je Domazet Lošo za Direktno…

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Braniteljskog portala već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

 


Podijeli