ULASKOM U ZAGREB 8.SVIBNJA 1945 PARTIZANI NA KUĆNOM PRAGU UBILI OCA TOMU KLARIĆA I KĆERKICU DRAGOJLU (17)

Nitko nije doznao zašto su, odmah po ulasku u Zagreb 08. svibnja 1945.,  od strane Titovih partizana, doslovno na kućnom pragu ubijeni otac i njegova kćerkica...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Prilikom ulaska partizana u Zagreb 8. svibnja 1945.,Titovi partizani su u blizini kućnog praga likvidirali dva člana poštene i brojne obitelji Klarić, oca Tomu i stariju kćerkicu Dragojlu Klarić koja je tada imala svega 17 godina. Ostala je majka s petero malodobne djece, svi su prolazili torturu Udbe…

Manda i Tomo Klarić bili su čestiti i skromni građani koji su došli iz Podstrane kod Splita u Zagreb, te nastavili živjeti u Dubravi sa svojih šestero djece, prenosi komunistickizlocini.net.

Nitko nije doznao zašto su, odmah po ulasku u Zagreb 08. svibnja 1945.,  od strane Titovih partizana, doslovno na kućnom pragu ubijeni otac i njegova kćerkica. Bio je to početak strašnog višedesetljetnog zločina i nasilja nad tom obitelji. Bio je to događaj koji je odredio sumorne sudbine svih članova, kasnije raspršenih diljem svijeta, ujedinjeni u tuzi i patnji.

Kroz tragediju obitelji Klarić zrcali se, zapravo tragedija hrvatskog naroda nakon 1945., tragedija čije rane nisu ni do danas zacijeljene. Tragedija obitelji Klarić bila bi daleko veća da otac Toma Klarić nije nešto ranije poslao majku Mandu i još šestero djece u Austriju, gdje su završili u logoru, u kojem su jedva preživjeli! Oslobođeni su tek 1947., i na prevaru vraćeni u Zagreb!

Toma Klarić po struci je bio električar, službovao je na elektranama Gubavica na Cetini, Manojlovac na Krki i u tvornici Dugi rat te plovio na brodovima tadašnje državne mornarice. Nakon toga 1939., doselio se s obitelji u Zagreb, a od 1943., živio je s obitelji u novoizgrađenom naselju u Dubravi. Cijelo vrijeme po dolasku u Zagreb radio je u glavnoj pošti u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

Autor: Prof. Radoslav Dragobratović

Izvor: Hrvatski tjednik  od 22. svibnja 2020.

izvor-komunistickizlocini.net.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest + 5 =