FOTO: Ukrajinska ministrica za branitelje u radnom posjetu Hrvatskoj…ministrici Friz prezentirali sustav skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, II. Svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih misija…

Prezentirali su zakonodavni okvir sustava skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, II. Svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih misija, programe i projekte za branitelje i stradalnike Domovinskog rata te Hrvatski model traženja poginulih i nestalih osoba u oružanim snagama...

Foto-MHB
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministrica za branitelje Ukrajine Iryna Friz boravi u trodnevnom radnom posjetu Ministarstvu hrvatskih branitelja…

U četvrtak, 16. svibnja 2019., u jutarnjim satima sastala se ministrom Tomom Medvedom kako bi razgovarali o organizaciji i nadležnosti Ministarstava pod svojom nadležnošću.

U pratnji državne tajnice Nevenke Benić te otpravnika poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj Yaroslava Simonova, ministrica Friz zatim se uputila prema Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama gdje ju je primila ravnateljica bolnice Željka Žnidarić.

Foto-Ministarstvo

Prilikom posjete Specijalnoj bolnici, u razgovorima s doc.prim.dr.sc. Žarkom Bakranom, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, mr.sc.dr. Ivanom Dubrojom, doktorom medicine specijalistom neurologom te Jasminkom Halužan Bariša doktoricom medicine specijalisticom fizikalne medicine i rehabilitacije, ministrica je upoznata s postupcima liječenja i rehabilitacije hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, iskustvima hrvatskih liječnika, uspostavljenom zdravstvenom skrbi, iskustvima u području medicinske rehabilitacije. Obiđeni su različiti odjeli bolnice kao i smještajni kapaciteti te je dogovorena daljnja razmjena iskustva u području liječenja i medicinske rehabilitacije hrvatske i ukrajinske strane.

Foto-Ministarstvo HB

U poslijepodnevnim satima u sjedištu Ministarstva održan je sastanak na kojem su kljucni suradnici ministra Medveda ukrajinskoj ministrici prezentirali zakonodavni okvir sustava skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, II. Svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih misija, programe i projekte za branitelje i stradalnike Domovinskog rata te Hrvatski model traženja poginulih i nestalih osoba u oružanim snagama.

Foto-Ministarstvo HB

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica za branitelje Ukrajine Iryna Friz potpisali su Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava na području skrbi o braniteljima. Suradnja o razmjeni znanja i iskustava dogovorena je u području osiguranja prava i interesa branitelja i članova njihovih obitelji, osiguranju psihološke podrške, zapošljavanja i povećanja konkurentnosti na tržištu rada branitelja te poboljšanja informiranja branitelja o postojećim pravima, socijalnim uslugama i mogućnostima te drugim područjima od zajedničkog interesa.

Ministrica Friz zahvalila se na podijeljenom znanju i iskustvima koje će koristiti u nedavno ustrojenom ukrajinskom Ministarstvu za branitelje.

Foto-Ministarstvo HB

“Vaše iskustvo i utjecaj na formiranje politike i zakonodavnih okvira vrlo nam je važno. Naše su zemlje vrlo slične, kako mentalno, tako, na žalost, i po ratnom iskustvu. Memorandum koji danas potpisujemo samo je prvi korak za uspostavu daljnje suradnje. Namjeravamo iskoristiti vrijedna iskustva koja je Hrvatska imala, kao i učinkovite programe i tim ćemo smjerom svakako krenuti. Postavili ste visoku razinu na kojoj još puno moramo raditi. No, ambicije imamo, a sigurna sam i dovoljno snage kako bi ostvarili sve planirane ciljeve“.

Foto-Ministarstvo HB

„Sva naša iskustva, saznanja, ideje i rješenja stoje Vam na raspolaganju u cilju potpore stvaranja ukrajinskog Ministarstva za branitelje. Danas potpisani Memorandum dobar je temelj za stvaranje i promicanje suradnje između dviju prijateljskih zemalja“, zaključio je ministar Medved, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja…

M.M.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan + 5 =