UHIĆENJA U RIJECI ZBOG EU FONDOVA, UPLETENA I (BIVŠA) GRADSKA VLAST?

Podijeli

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, navode u priopćenju.

“Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi”.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćio je EPPO.

Prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Navodno se sumnja na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja za taj posao, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen.

Jutarnji list navodi da su istragom navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda.

Osim njih, na meti istražitelja našle su se barem još dvije osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada, navodi dnevnik.

Neslužbeno se doznaje kako su uhićeni Irena Miličević, bivša pročelnica Odjela za komunalni sustav u Rijeci, Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o., Eddi Ropac, savjetnik za kapitalne investicije u riječkom Odjelu gradske uprave za komunalni sustav, Jasna Kukuljan, aktualna direktorica riječke Čistoće i te Darko Žagar.

EPPO je istaknuo da akciju provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Podsjetimo, 20. veljače 2020. godine u Salonu Grada Rijeke je potpisan Ugovor između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i Grada Rijeke o financiranju izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, ministar zaštite okoliša i energetike Vlade RH Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 37.301.045,00 kuna. Ministarstvo je preko strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije priznalo 85% iznosa prihvatljivih troškova, stoga bespovratna europska sredstva za projekt iznose 31.284.318,09 kuna.

 


Podijeli