UHIĆEN RATNI ZLOČINAC, SRBIN STEVAN BUDAČ!… Hrvat kojeg je krvavog i pretučenog vodio kroz selo, nikada nije pronađen

Na osnovu međunarodnih tjeralica koje je raspisao Ured Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhićeno 168 Srba, od kojih su 59 prebačenih u Hrvatsku. Od tih 59, do sada je protiv 23-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu...

ilustracija
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

U subotu 05. svibnja ove godine, u luci Galati na Dunavu, rumunjska policija uhitila je Srbina Budač Stevana (51), osumnjičenog za počinjenje ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području Batine kod Belog Manastira.

Osumnjičeni je u vrijeme uhićenja bio zaposlen kao mehaničar na održavanju brodskih motora na brodu u vlasništvu firme “Petrol”. Stevan Budač je živio u mjestu Batina pored Belog Manastira do 1993. godine, kada je sa obitelji prešao u Kikindu, u kojoj živi i danas. Posjeduje srpsko državljanstvo, a do sada je više puta ploveći na raznim brodovima duž Dunava prolazio kroz razne europske države bez ikakvih problema.

Prema dokumentaciji rumunjskog suda, proizilazi da je 05. svibnja izdano upozorenje na osnovu europskog naloga za uhićenje od strane Okružnog suda u Osijeku. Stevan Budač se tereti da je u razdoblju od kolovoza 1991. do jeseni 1995. godine u mjestu Batina, tijekom okupacije dijela Hrvatske teritorije od strane JNA i drugih paravojnih grupa, kao član paravojne grupe zvane “Štab TO” s ciljem generalnog plana etničkog čišćenja na zauzetom teritoriju, sudjelovao u terorističkim akcijama protiv Hrvata i Mađara, uključujući sprječavanje i ograničavanje njihovog slobodnog kretanja, premlaćivanja i drugih formi zlostavljanja. Tužba navodi protjerivanja Hrvata i Mađara te sudjelovanje u miniranju kuća radi zastrašivanja i protjerivanja stanovništva, piše dnevno.hr. Osim toga, Budač se tereti da je dana 9. rujna 1991. godine, zajedno s još jednom osobom pucao i bacao granate na kuću Antuna Vidovića, a zatim 17.09.1991., sa još dvojicom krvnika, uhitio i ispitivao Marina Samodvorca. Nakon što su ga pretukli, vodili su ga krvavog kroz selo i zatim ga odveli dalje od kada mu se gubi trag.”

„Na osnovu međunarodnih tjeralica koje je raspisao Ured Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhićeno 168 Srba, od kojih su 59 prebačenih u Hrvatsku. Od tih 59, do sada je protiv 23-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv osoba sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske”, kaže Savo Štrbac koji je ovo uhićenje nazvao „otvaranjem proljetnog lova na Srbe”.

I.V.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

15 KOMENTARI

 1. Ha ha za vas su ratnice zlocinci i oni koji su tek rodjeni u to vrijeme a i ostalih koji nisu vidjeli puske. Sizifrena nacija bojite se sami sebe. Za zlocince svi su zloconci tako je to jos od onog räta.

 2. Ja sam prosao kroz ruke tih razbojnika ,
  Da je pravde takvim bi trebali sudit ljudi koji su bili u njihovim rukama a ne oni koji nemaju pojma sta je bilo i kakvi su to krvnici!
  Dajte ga obitelji nestalog neka mu sude!

 3. Kakva korist od uhićenja kad će nestalog proglasiti krivim ! ŽALOSNO ! Ovo smeće će biti oslobođeno krivnje zbog nedostatka dokaza ! Zato se i čekalo tolike godine da se zametu i onako blijedi tragovi!

  • Ako ha ne serem ti nemaš šta ist! Što se tiče smrda kojih i di ? Kao prvo smrda u Hrvatskoj nije ni bilo samo Hrvati pravoslavne vjere a što se tiče smrda i crno goraca i vojske JA što su tražili to i dobili,hrvatski vojnik nije ratova ni u tuđoj državi ni za tuđe interese nego za goli život i braneći svoj DOM ,niti je osvajao tuđe . Ja tebi neću reć da ne sereš nego ;Ne jedi govna kad još ima čokolade!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × pet =