UDVDR-Kijevo:Ove godine smo dostojanstveno i tiho obilježili obljetnicu  uspostave P.P. Kijevo 1991…

BILI SMO PRVI KAD JE TREBALO...

Podijeli

UDVDR-Kijevo -priopćenje u cijelosti…
Ove godine smo dostojanstveno i tiho obilježili obljetnicu  uspostave P.P. Kijevo 1991. Nažalost mjere nacionalnog stožera smo morali poštivati. Mi smo se kao ogranak UDVDR Kijevo, prisjetili naših suboraca koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Na osobit način i uz duboko poštovanje žrtve odali smo počast našem suborcu Hrvatskom vitezu pok. Miji Slaviću koji je preminuo obnašajući dužnost redarstvenika u PP Kijevo.
Srpske zvijeri nažalost su ubili njegovog oca Matu i majku Ružu 1992 godine na najzvjerskiji način.
Obitelj Slavić nažalost nema živućih potomaka u Kijevu.
Ujedno svim pripadnicima i organizatorima PP Kijevo upućujemo poziv da se priključe obilježavanju Dana branitelja Kijeva 17.08. Dragi prijatelji uz mjeru ostani doma smo pokazali da se tradicija nastavlja i da žrtva najodanijih Hrvatskih sinova nije i nikada se ne smije zaboraviti. Jer. BILI SMO PRVI KAD JE TREBALO, stoji u priopćenju.

 

Kijevo, selo smješteno u vrličkom kraju na prometnici između Knina i Sinja, 1990. godine ostalo je okruženo barikadama postavljenim od strane pobunjenih Srba. Za domaće stanovništvo uslijedili su teški i napeti dani. Nakon niza incidenata, napokon su se u noći s 27. na 28. travnja 1991. preko mjesta Civljane iz smjera Vrlike probili hrvatski policajci i formirali Policijsku postaju Kijevo.

Na reakciju jugovojske i pobunjenih Srba nije trebalo dugo čekati. Već ujutro iz Knina je stigla JNA te s oklopnim transporterima i dva tenka zaposjela sve prilaze Kijevu i zaustavila sav promet kroz Dalmatinsku zagoru.

agresorska jna u Kijevu

Oko 13 sati pet oklopnih vozila opkolilo je Policijsku postaju, a JNA je dala hrvatskim redarstvenicima ultimatum da u roku od pet minuta nenaoružani napuste zgradu. U tom trenutku ujedinjeni stanovnici Kijeva – muškarci, žene i djeca stali su se između vojske i policijske postaje, pokazujući spremnost da brane postaju, selo i svoje domove tako da do oružane intervencije nije došlo. Uslijedili su teški mjeseci potpune blokade, a komunikaciju s ostatkom svijeta selo je održavalo preko brda Kozjak. Koncem kolovoza JNA i pobunjeni Srbi stisnuli su obruč oko sela te ga okupirali.

M.M.Viribus UnitisVezane vijesti;

PONOSNO I NEPOKORENO KIJEVO BILO JE I OSTALO NA BRANIKU DOMOVINE!…

 


Podijeli