Udruga “Hrvatska majka” Vinkovci obilježila 25. obljetnicu osnutka

Po riječima pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, do sada su na području Vukovarsko-srijemske županije pronađene 54 masovne grobnice, ekshumirano je 2076 posmrtnih ostataka, a identificirano 1864 osoba. "Nažalost, još uvijek tragamo za 403 nestale osobe i 78 posmrtnih ostataka"...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa na gradskom groblju u Vinkovcima u četvrtak je obilježena 25. obljetnica osnutka Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatska majka” Vinkovci, koja još uvijek traga za 33 branitelja nestala u Domovinskom ratu.

-Podsjetivši kako je “Hrvatska majka” Vinkovci osnovana 12. listopada 1992. godine, predsjednica udruge Spomenka Kušić kazala je kako je to bila prva udruga roditelja u Hrvatskoj za traženje nestalih branitelja. “Tragamo i dalje i nadamo se, ali bojimo se da će na kraju biti više traženih nego onih koji traže, jer roditelji umiru i svakim danom sve nas je manje”,rekla je Kušić.

-Najviše nas boli što ima malo razumijevanja za nas i kao da su nas svi zaboravili. Zaboravlja se da smo mi obitelji koje su već stare, imao roditelja i supruga koji su jako bolesni. Roditelji umiru i ne dočekaju da su pronađeni posmrtni ostaci njihovih sinova.

Po riječima pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, do sada su na području Vukovarsko-srijemske županije pronađene 54 masovne grobnice, ekshumirano je 2076 posmrtnih ostataka, a identificirano 1864 osoba. “Nažalost, još uvijek tragamo za 403 nestale osobe i 78 posmrtnih ostataka”, naveo je Sučić.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatske Ljiljana Alvir ustvrdila je kako je potraga za nestalim osobama iz Domovinskog rata gotovo stala, a razlog se nalazi u Beogradu.

“Stalno apeliramo na ljude koji nešto znaju o masovnim grobnicama i pojedinačnim grobnim mjestima, posebice na one koji žive na području ove županije, da dojave lokacije, ali to slabo ide. Ključ rješenja je u Beogradu i tamošnjim arhivima ali, nažalost, ne nailazimo na razumijevanje srbijanskih vlasti”, kazala je Alvir.

Pored članica udruge “Hrvatska majka”, vijence podno Spomen križa položila su i svijeće zapalila brojna druga izaslanstva, potom je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica nakon koje je održan komemorativni skup.H

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Comments are closed.