Udruga Franak objavila DOBRU VIJEST: Konačna presuda za švicarac! Banke izgubile, dužnici mogu dobiti novac

Prema pravu EU-a, ukoliko se utvrdi nepoštenost ugovornih odredaba, zastare potraživanja ne smije biti...Udruga Franak objavila veliku vijest: građani koji su kredite u 'švicarcima' konvertirali u euro mogu tužiti banke!...

bankarska posla
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača…

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja, navodi se u objavi Vrhovnog suda.

Presudu suda prokomentirao je saborski zastupnik Snage i aktivist Franka Goran Aleksić. On tvrdi kako ona znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali CHF kredite mogu na sudovima tražiti svoj novac. 

‘Svanuo je i taj radostan dan, Vrhovni sud RH u osmoj godini suđenja razriješio je slučaj franak. Svih osam banaka krive su za svoje nezakonito nepošteno postupanje. To znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali CHF kredite mogu mirno bez nervoze na sudovima tražiti svoj novac. Ne treba žuriti, vremena ima sve do 2023. godine.

U međuvremenu će Vrhovni sud RH morati donijeti još nekoliko važnih odluka, a prije svega odluku o tome je li ugovor s valutnom klauzulom CHF ništetan, a u tome slučaju restitucija za potrošače je čak i do 100% veća nego restitucija kamata i razlike tečaja. Pokrenut ćemo novi val tužbi, i očekujem da do kraja 2022. tužbi bude ukupno preko 100.000. Ja ću pokušati izgurati zakonsko rješenje za izvansudsku restituciju.

Osim toga, prijavit ću svih osam banaka kazneno, jer su svojim identičnim postupanjem dovele na rub siromaštva na desetke tisuća hrvatskih obitelji, ali su time i utjecale na manji BDP unazad 10 godina za poneki postotak. Oštetila su i građane i državu.

Sada nam slijedi afirmacija ništetnosti CHF ugovora, a nadam se i da će Vrhovni sud RH promijeniti svoj zastarjeli stav o zastarama potraživanja koji je u suprotnosti s pravom EU.

Prema pravu EU-a, ukoliko se utvrdi nepoštenost ugovornih odredaba, zastare potraživanja ne smije biti. Očekujem u konačnici da će banke u sljedećim godinama platiti ukupno 15 milijardi kuna oštećenim potrošačima’, kazao je Aleksić.

M.M.Iz drugih medija; 

-Udruga Franak objavila veliku vijest: građani koji su kredite u ‘švicarcima’ konvertirali u euro mogu tužiti banke!…


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × četiri =