UBIO I DJEVOJČICU (14)! Srbin optužen za ratni zločin: Zbog osvete HV-u ugasio tri mlada života

ZLOČIN U GOSPIĆU...Zbog osvete ubio troje mladih ljudi...

Podijeli

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao zapovjednik tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske srpske krajine, naredio zračni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila; hrvatski policajac Joso Šarić (32), Antonija Pleša (18) i Božica Rukavina (14).

Optužnicom se okrivljeniku stavlja ne teret da je 4. kolovoza 1995., tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine i vojske Republike Srpske; protivno odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata, i navedenoj Konvenciji pripadajućih dopunskih Protokola, kao zapovjednik aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. “vazduhoplovne brigade “srpske vojske Krajine počinio navedeno kazneno djelo, donosi dnevno.hr.

Zbog osvete ubio troje mladih ljudi

Tereti ga se da je nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, zajedno sa zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske (danas pokojni) koja se također nalazila na aerodromu Udbina, donio odluku da se, u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu, izvede neselektivni napad na grad Gospić.

Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i oko 17:20 sati neselektivno bombardirao samo sjedište grada Gospića s ukupno jedanaest bačenih avionskih bombi (tip FAB-100 M80).

Uslijed eksplozija izazvanih bačenim bombama smrtno je stradalo troje civila, a dvoje je civila teško ozlijeđeno, dok ih je više zadobilo lake tjelesne ozljede.

G.S.


Podijeli