Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

IN MEMORIAM – STOJAN VUJNOVIĆ SRBIN

Ubijen 11. rujna 1992.

Stojan Vujnović Srbin (nadimak je dobio zbog imena i prezimena koja podsjećaju na srpska) rođen je 1953. godine u selu Andrijaševci pokraj Vinkovaca. Oženio se i dobio kćer. Na početku Domovinskog rata priključio se vinkovačkom HOS-u. Sudjelovao je mnogim borbama u oklici Vinkovaca (Komletinci, Mala Bosna,Nijemci) te je postao zapovjednik jednog od vodova vinkovačkog HOS-a.

Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja (2. siječnja 1992.), sukobi u Hrvatskoj se privremeno smiruju a Vujnović je, kao iskusan vojnik postavljen od vodstva HSP-a za zapovjednika II. bojne HOS-a Ante Paradžik, sa sjedištem u Domaljevcu (Bosanska Posavina). Pri tome mu je dodijeljen čin pukovnika. II. bojna HOS-a se neslužbeno nalazila u sastavu 104. brigade HVO-a ali je na bojištu djelovala samostalno. U postrojbi je bilo i stranih dragovoljaca te nešto dragovoljaca iz arapskih zemalja.

11. rujna 1992. Vujnović je krenuo pokupiti suborce, izviđače koji su se vraćali sa izviđanja, i na cesti od Grebnica prema Lijeskovcu, pored rova “12-ka”, na njegovo vozilo je otvorena vatra iz tri pravca iz automatskih pušaka nedaleko ispred rova “12-ka” (“a sve upućuje na to da je ubijen od hrvatskih izdajnika”, isto kao i u slučaju generala Blaža Kraljevića!) Vujnović je ubijen a njegova suputnica Lenka Perić ranjena. Ni 5 minuta poslije izviđači stižu i nalaze mrtvog Stojana a Lenku ranjenu, a rov “12-ka” je prazan (izvor: UDHOS II. bojna “Stojan Vujnović Srbin”). Kasnije je prevezena u bolnicu u Đakovo te je kasnije nestala. Postoji mogućnost da je Vujnović ubijen jer je trebao preuzeti zapovjedništvo nad 104. brigadom HVO-a. Po želji pripadnika II. bojna HOS-a preimenovana je u II. bojnu HOS-a Stojan Vujnović Srbin te je dobila oznaku s njegovim likom (na slici). Ukinuta je u veljači 1993. a ljudstvo je prešlo u 104. brigadu HVO-a.

Počivao u miru Božjem i neka mu je laka Hrvatska zemlja za koju se borio protiv srpskog i JNA jugokomunističkog agresora u Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu.

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

24 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × jedan =