U Zagrebu održan godišnji susret raseljenih vjernika župa jajačke doline

Organizatori ovogodišnjeg susreta bili su Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu i Udruga Jajačkih Hrvata i prijatelja kraljevskog grada Jajca...

FOTO: S. KARAJICA // U ZAGREBU ODRŽAN GODIŠNJI SUSRET RASELJENIH VJERNIKA ŽUPA JAJAČKE DOLINE
Podijeli

Nakon ranije održanih godišnjih susreta raseljenih vjernika župa Kotor Varoši, Rame i drugih krajeva BiH franjevci Bosne Srebrene na službi u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba bili su 25. rujna domaćini susreta i vjernika župa jajačke doline Dobretića, Jajca i Podmilačja.

Organizatori ovogodišnjeg susreta bili su Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu i Udruga Jajačkih Hrvata i prijatelja kraljevskog grada Jajca.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u samostansko-župnoj crkvi Gospe Marije Anđeoske predvodio fra Filip Karadža, župnik i upravitelj župe i Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, a suslavili su fra Anto Barišić, fr. Alojz Ćubelić, profesori na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, fra Stipo Karajica, gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu, fra Marinko Baotić, župnik župe sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici i trajni đakon Miljenko Bošnjak.

Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz župa jajačkog kraja. Pjevanje je predvodio mješoviti sopnički župni zbor. Nedjeljna misna čitanja čitali su Mato Topić, Danica Marčeta i Dragica Lukić. Misnom slavlju i susretu raseljenih Jajčana u Zagrebu nazočili su i visoki uzvanici gosti iz društvenog, javnog i političkog života Hrvatske, Srednje Bosne i Jajca prof. Zoran Piličić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Žana Ćorić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Josip Topić, predsjedatelj OV-a Jajca, te predstavnici drugih zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizatori su za tu prigodu priredili i kulturni dio, predstavljanje novo izišle iz tiska knjige pod naslovom „Misterij ljubavi, zla i smrti“ autora dr. sc. prof. fra Ante Barišića, u nakladi Župe sv. Mihaela Arkanđela i Glasa Koncila, koju su okupljenima predstavili dr. sc. prof. fr. Alojz Ćubelić i sam autor.

Na kraju se okupljenima obratio Anto Brtan, predsjednik Udruge jajačkih Hrvata i prijatelja kraljevskog grada, zahvalivši domaćinima franjevcima u Sesvetskoj Sopnici te Jajčanima na doprinosu i sudjelovanju te ih sve pozvao na prigodni domjenak i program u kripti župne crkve gdje su ih glazbeno uveseljavali Mare i Goran Pranjko iz Jajca, piše IKA.

 

 


Podijeli