Podijeli

U organizaciji Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) u Vukovaru se u subotu održavaju VIII. susreti ratnih izvjestitelja HRT-a s kojih je upozoreno na potrebu uključivanja ratnih izvjestitelja te medijske kuće u arhiviranje brojnih snimljenih materijala iz Domovinskog rata.

Riječ je o tradicionalnom godišnjem okupljanju ratnih izvjestitelja HRT-a koje se održava u Vukovaru, a čiji su sudionici, po dolasku u Vukovar, obišli mjesta stradanja iz 1991. godine, položili vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.

“Naša uloga u Domovinskom ratu bila je da pokažemo istinom tko je agresor, a tko je žrtva. Mislim da smo uspjeli s autentičnim snimkama dokazati i pokazati istinu.  Nismo okaljali ime hrvatskog novinarstva jer se nismo, kao kolege s suprotne strane, služili snimkama zarobljenih i izmišljenim pričama”, kazao je predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

Također je upozorio na potrebu uključivanja ratnih izvjestitelja u arhiviranje arhivske građe iz Domovinskom rata kako ona ne bi propala.

Po riječima pomoćnika ravnatelja programa HRT-a Dražena Miočića, priča o novinarima i izvjestiteljima u Domovinskom ratu jedna je od tragičnijih priča.

“Tragičan je podatak da je tijekom 1991. i 1992. godine u Hrvatskoj poginulo više novinara nego u cijelom Vijetnamskom ratu”, kazao je Miočić rekavši kako su Vukovarci 1991. godine branili svoj grad, a tragično stradali urednik i novinar tadašnjeg Radija Vukovar Siniša Glavašević i tehničar Branimir Polovina ubijeni jer su širili istinu.

VIII. susretima ratnih izvjestitelja HRT-a koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade nazočan je ministar branitelja Tomo Medved koji je zahvalo novinarima za sve što su učinili u Domovinskom ratu.

“Prije svega zahvala za ono što su učinili tijekom Domovinskog rata širenjem istine o agresiji na Republiku Hrvatsku, doprinosu koji je bio iznimno važan i bitan”, poručio je Medved.

U vukovarskom hotelu Lav bit će održana i godišnja izvještajna skupština Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a.Autor-Hina

A.K.


Podijeli