U Vukovaru obilježena 28. obljetnica osnutka 204. brigade…

– Brigada je to koja je u Vukovaru slomila kičmu velikosrpskom agresoru...Hrvatska se uspjela obraniti upravo zahvaljujući pripadnicima 204. vukovarske brigade“ zaključio je Pavliček...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem vijenaca kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom za poginule u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom u ponedjeljak je obilježena 28. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade, postrojbe koja je branila Vukovar i kroz koju su prošla 5493 branitelja…

“Iako je svaka četvrt u Vukovaru imala organiziranu obranu od srpske agresije i srpskih paravojnih postrojba, bilo je nužno formirati brigadu koja će uvezati sustav obrane grada”, objasnio je razloge osnutka 204. brigade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je u ime Vlade bio na obilježavanju obljetnice te ratne postrojbe čijih je, kako je rekao, više od 900 pripadnika dalo život u obrani Vukovara.

Nakon okupacije Vukovara gotovo svi pripadnici te brigade su zarobljeni i odvedeni u srpske koncentracijske logore, gdje su preživjeli pakao, podsjetio je.

“Sve to ostavilo je velike posljedice za zdravlje branitelja i zato je važno biti danas s njima i biti ovdje u Vukovaru i iskazati im zahvalu i poštovanje”, rekao je Medved.

Zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček je rekao kako je riječ je o brigadi koja je proizašla iz običnoga hrvatskoga puka, koju su popunjavali civili koji su se u samo nekoliko tjedana pretvorili u prave ratnike i pokazali kako se brani Domovina. “To je brigada koja je slomila kičmu velikosrpskome agresoru upravo ovdje u Vukovaru i time doprinijela krajnjoj pobjedi Hrvatske vojske 1995. godine vojno-redarstvenom akcijom Olujom”, istaknuo je Pavliček.

Brigada je to koja je u Vukovaru slomila kičmu velikosrpskom agresoru i time doprinijela krajnjoj pobjedi hrvatske vojske 1995. godine akcijom „Oluja“. Stoga, uvijek se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika brigade, poručujemo našim generacijama da trebamo biti ponosni, a kroz ovakva događanja šaljemo poruku istine

– Hrvatska se uspjela obraniti upravo zahvaljujući pripadnicima 204. vukovarske brigade“ zaključio je naposljetku Pavliček.

“Dolazimo dati pijetet svim našim poginulima, nestalim i umrlim suborcima i ne smijemo dopustiti zaboravu da nam taj pijetet i sjećanja oduzme”, poručio je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, ističući da mladi naraštaji u Hrvatskoj trebaju više znati o Domovinskom ratu i hrabrom otporu hrvatskih branitelja.

Tijekom svečane akademije u Hrvatskome domu pretpremijerno je prikazan film Jakova Sedlara “3069” koji govori o suicidu među braniteljskom populacijom.

U sklopu programa Svečane akademije pred premijerno je prikazan igrani dokumentarni film „3069“ redatelja Jakova Sedlara, a program je svojim izvedbama upotpunio i Branko Čulić Vukovarac.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + dvadeset =