“U vladi RH nema sposobnog za zamjenu”, pa Milanović i Plenković suglasni da RH na Europskom vijeću predstavlja Slovenija

Podijeli

Predsjednik Republike Milanović i premijer Plenković usuglasili su se da Republiku Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, priopćeno je u srijedu popodne iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske…

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem u povodu sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća, dodaje se u priopćenju.

“Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta”, navode iz Ureda predsjednika RH.

Iz Ureda podsjećaju da “prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti”.

Može li itko iz vlade mijenjati Plenkovića

Naime, Plenkovića je svojom zamjenom imenovao Ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, pa bi bilo logično da njegova zamjena bude na sastanku Europskog vijeća.

Milanović je i prije često znao isticati kako je Slovenija dobar partner RH, ali u ovakvim situacijama kada se zastupaju hrvatski interesi, zar ne bi bilo normalno da je taj netko iz vlade RH, a ne nitko iz neke druge članice EU. Zar su svi u vladi do te mjere nesposobni da ne mogu ili ne znaju  zastupali interese svoje države u EU vijeću, pa im zato trebaju Slovenci li Janez Janša? Po svemu ovom , nameće se pitanje, ima li Plenković adekvatnu zamjenu u svojoj vladi koju je on izabrao, pa sad nema povjerenja u nekog od njih? Jako je čudno da hrvatske interese zastupa neka treća strana, u ovom slučaju Slovenski političar Janša u kojega i Milanović i Plenković, po svemu sudeći imaju više povjerenja nego u bilo kog iz Hrvatske vlade…Tko to može bolje i kvalitetnije zastupati Hrvatsku od nekog Hrvata? Slovenac sigurno ne. Nešto je jako trulo u državi Hrvatskoj. H/BP


Podijeli