Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

-Jedina profesionalna medijska institucija hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji – Novinsko izdavačka ustanova “Hrvatska riječ“ u petak je proslavila 15 godina od tiskanja prvoga broja istoimenoga tjednika na hrvatskom jeziku.

“Kada se okrenemo iza sebe i prelistamo novine kao što to obično radimo za obljetnice vidimo da je o svim važnijim političkim, kulturnim, društvenim događajima u ovih petnaest godina vezanim za Hrvate u Srbiji pisano u našem tjedniku“, navela je urednica Jasminka Dulić na svečanosti u Subotici.

Ravnatelj Ivan Ušumović izjavio je kako ustanova prima stabilne mjesečne dotacije iz proračuna Vojvodine i ima korektne odnose s tim državnim tijelima, a najveći je problem nemogućnost angažiranja većeg broja radnika i suradnika zbog državne politike zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Zamjenik pokrajinskog tajnika za informiranje, kulturu i odnose s vjerskim zajednicama Nebojša Kuzmanović rekao je kako to tijelo godinama financijski podupire rad “Hrvatske riječi“ i drugih manjinskih glasila u Vojvodine i ne planira tu podršku umanjiti ili na drugi način ograničiti.

U povodu obljetnice izlaska prvoga broja tjednika, prvi predsjednik upravnog odbora ustanove Tomislav Žigmanov izjavio je kako za hrvatsku manjinu to spada među najvažnije događaje.

“Na taj je način osigurano institucionalno primjereno i financijski održivo informiranje na hrvatskom u tiskanim medijima te stvoren kvalitetan prostor javnosti koji je primarno usmjeren na hrvatsku zajednicu u Vojvodini. Jer, bez ‘Hrvatske riječi’ ovdašnji Hrvati ne bi stekli status nacionalne zajednice”, naveo je Žigmanov.

Na svečanosti su bili predstavnici Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, generalni konzul RH u Subotici, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća te izaslanici mjerodavnih pokrajinskih tajništava Vojvodine.

Prvi broj “Hrvatske riječi“ izašao je 31. siječnja 2003. odlukom skupštine Vojvodine, s ciljem informiranja na neprofitnoj osnovi pripadnika hrvatske manjinske zajednice na hrvatskom jeziku.

Osnovna djelatnost NIU je izdavanje tog informativno-političkog tjednika koji izlazi u nakladi od 1500 primjeraka i distribuira se diljem Vojvodine, a stiže i do čitatelja u inozemstvu.

“Hrvatska riječ“ izdaje mjesečni podlistak za djecu “Hrcko” i  mjesečni podlistak za mlade »Kužiš?«

Ustanova se financira iz mjesečnih dotacija pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje te iz vlastitih prihoda.

Trenutačno u “Hrvatskoj riječi” radi 17 ljudi i oko 100 vanjskih suradnika.Hina

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •