U Srimi održano 4.prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida

Dan ispunjen zajedništvom, trudom, ljubavlju za očuvanjem tradicije...

Foto-Danja Lakić Budimir-Braniteljski portal
Foto-Danja Lakić Budimir-Braniteljski portal
Podijeli

4.prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida održano je prošli vikend, točnije u subotu, 19.rujna, u Srimi, šibenski kraj…

Među 10 ekipa – Srima, Gaćelezi, Povljana Pag, Velo Grablje Hvar, Šibenik, Brnaze- sinjski kraj,  Prvić Luka, Gardun – triljski kraj dva predstavnika, Šapjane s  ‘internacionalnim’ sastavom, najboljim su se iskazali ekipa Golinjevo u sastavu: Milan Skejić, Dujo Šipić, Silvio Odrljin i Ante Čalo-Prašina.

Drugo mjesto prema ocjeni žirija ,u kojem su bili Boris Šantić, Jadran Kale i Filip Šrajer, pripalo je još jednoj ekipi s triljskog kraja, Gardun, živopisno selo arheološke kulture, lanjski organizatori prvenstva, udruga Gaius Laberius Gardun.

Po ‘zvizdanu’ i lipom danu zidalo se prema propozicijama natjecanja – u vremenu 2,5 sata sazidati podzid kamene gomile dugačak oko 7 metara, a visok 50 cm. Osim toga, ocjenjivala se čvrstoća i estetika suhozida.

Ovim načinom natjecanja izgrađeno je gledalište na Domaćinovu 5-metarsku bunju, najvišu u Hrvatskoj. Sam poluotok Srimu prekriva oko 500 km suhozida sa 200- tinjak bunja, suhozidnih ‘kućica’ koje su služile i kao nastamba i kao sklonište.

Dan ispunjen zajedništvom, trudom, ljubavlju za očuvanjem tradicije, nakon natjecateljskog dijela i proglašenja pobjednika, nastavljen je u druženju i zajedničkom zasluženom ‘obidu’ na arheološkom nalazištu Srima- Prižba.

Na kraju zahvala svima sudionicima kao i onima bez kojih se ne bi održalo ovo prekrasno prvenstvo  – LAG More 249, 4grada Dragodid, Muzej grada Šibenika.

Za Braniteljski portal / Danja Lakić Budimir

FOTO-Pogledajte atmosfere sa susreta i pridružite nam se dogodine.

 

 


Podijeli