U spomen na Sinišu Glavaševića Hrvatski radio Vukovar danas emitira 24-satni program “GLAS KOJI NE ŠUTI – Glas koji se čuje!”,

U bitki za Vukovar i obrani grada od velikosrpske agresije, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991. godine, po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba. Nakon okupacije grada u srbijanske logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 ljudi...

Otkriveno spomen-poprsje Siniše Glavaševića
Podijeli

U spomen na ratnog izvjestitelja i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog 20. studenoga 1991. godine na Ovčari, u vukovarskoj Gradskoj knjižnici u ponedjeljak je održan Novinarsko-književnički susret “Grad – to ste vi!”, čime je završilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

O temi “Europski pogled na Vukovar 1991. godine” govorili su Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata, Roman Domović sa zagrebačkog Tehničkog veleučilišta i Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U spomen na Sinišu Glavaševića Hrvatski radio Vukovar (HRV) danas emitira 24-satni program “GLAS KOJI NE ŠUTI – Glas koji se čuje!”, u kojem objavljuje brojne specijalizirane emisije o Siniši Glavaševiću, ratnoj novinarskoj i tehničkoj ekipi te nastanku HRV-a i drugim temama vezanima uz tu radijsku kuću u Domovinskom ratu.

Tijekom Domovinskog rata Siniša Glavašević bio je urednik HRV-a i ratni izvjestitelj. Nakon sloma obrane grada, 19. studenoga 1991. godine odveden je iz vukovarske bolnice i gubi mu se trag. Njegovi posmrtni ostavci ekshumirani su iz masovne grobnice na Ovčari s još 199 žrtava, tako da se pretpostavlja da je ubijen i pokopan na Ovčari istoga dana kad je odveden. Osim Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici HRV-a Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad – to ste vi!” završilo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koje je održano pod geslom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta”. Tijekom njegova trajanja od 13. do 20. studenoga održan je niz komemorativnih programa, dok je središnji program održan 18. studenoga na 26. obljetnicu sloma obrane grada, kada je u Koloni sjećanja gradom prošlo oko 64.000 ljudi, među kojima i cijeli državni vrh.

U bitki za Vukovar i obrani grada od velikosrpske agresije, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991. godine, po podacima vukovarske bolnice, ubijene su 1.624, a ranjeno 1.219 osoba. Nakon okupacije grada u srbijanske logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 ljudi.H

A.K.


Podijeli