U Splitu počelo svečano obilježavanje 27 obljetnice 4. gardijske brigade…FOTO…

U sklopu obilježavanja, na Dračevcu u Spomen-kapelici Svetog Križa, održat će se ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci...

27 obljetnica 4.gbr
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Polaganjem vijenaca na Spomen ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada, počelo je svečano obilježavanje godišnjice osnutka te brigade u kojoj je u Domovinskom rata bilo angažirano oko 7.000 hrvatskih branitelja, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1.600 ih je lakše ili teže ranjeno.

Polaganje vijenaca na Spomen ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada

U Splitu se svečano i uz bogat program obilježava 27. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade.

Obilježavanju će prisustvovat ratni zapovjednici 4. gardijske brigade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) general zbora Mirko Šundov.

Mimohod pripadnika OSRH, udruga branitelja i uzvanika prema Rivi bit će u 9.45, a svečana akademija održat će se u 18.30 u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

U sklopu obilježavanja, na Dračevcu u Spomen-kapelici Svetog Križa, održat će se ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Radi se o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu, te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

izložen je i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je jučer u podne sletio na Rivu

Na Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta od 9 do 16 sati bit će organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske izložen će biti i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je jučer u podne sletio na Rivu, kada je i na obližnji gat doplovio brod Hrvatske ratne mornarice. Bit će postavljen i simulator borbenog aviona na kojem će se zainteresirani posjetitelji moći okušati u pilotiranju, te se informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci, donosi, HRT.

U sklopu programa pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvest će pokazni vojno-akrobatski program, a nastupit će i akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” kojoj će to biti prvi javni nastup na splitskoj Rivi. Nakon toga, održat će se i ceremonija imenovanje Doma Hrvatske vojske u Lori imenom prvog zapovjednika 4. gardijske brigade generala Ive Jelića.

M.M.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

6 KOMENTARI

 1. SRETNA GODIŠNJICA BRIGADI PAUCI

  U borbi za slobodu Hrvatske poginula su 193 pripadnika ove postrojbe, čije su slike, zajedno sa slikama umrlih pripadnika brigade, postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu u Splitu. Pet pripadnika se vodi kao nestali a gotovo 1500 je ranjenih.
  4. Gardijska Brigada je elitna profesionalna vojna postrojba HV iz Domovinskog rata. Brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: general Ivo Jelić, general Mirko Šundov i general Damir Krstičević. Mirnodopski zapovjednici 4. brigade su bili brigadir Ante Kotromanović i brigadir Zvonko Asanović, brigadir Blaž Beretin, brigadni generalMladen Fuzul.

  Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske motorizirane brigade u čiji sastav su ušli pripadnici 1. gardijske brigade ‘Tigrovi”, 2.gardijske brigade “Gromovi”, 4. gardijske brigade “Pauci” i 9. gardijske brigade “Vukovi”. Naziv i simbole 4. gardijske brigade danas nosi 2. motorizirana bojna “Pauci” Gardijske motorizirane brigade.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest + pet =