U sklopu manifestacije “Od Đurđeva do Markova” blagoslovljeni konji i konjanici…

Predsjednik Udruge „Naši Borinci“ Vlado Varga naglasio je da ovom manifestacijom udruga nastoji i promovirati naselje Borinci koje je u posljednjih četiri-pet godina izgubilo iseljavanjem oko 200 stanovnika te ih je preostalo oko 600...

Blagoslov konja i konjanika
Podijeli

U sklopu manifestacije “Od Đurđeva do Markova” u ponedjeljak su, kod kapelice Uzašašća Gospodnjeg na Borincima kod Vinkovaca, blagoslovljeni konji i konjanici, čime je obilježen početak te manifestacije koju šestu godinu organizira Udruga “Naši Borinci” i grad Vinkovci uz potporu konjičkih klubova Vinkovaca i okolnih sela…

arhiva

Konjanici su se okupili u vinkovačkom naselju Lapovci kod crkve Srca Isusova, a potom se, jašući u povorci, uputili do kapele Uzašašća Gospodnjeg na Borincima, obnovljene 2014. godine, gdje je lapovački župnik Ladislav Dort predvodio misu, potom i blagoslovio konje i konjanike, njih 15-tak kao i jednu konjsku zapregu, a sve se nastavilo zajedničkim druženjem žitelja Borinaca i njihovi gostiju.

Velečasni Dort izrazio je zadovoljstvo jer se običaji nastoje sačuvati, a među njima i običaj blagoslova konja kojih je nekada bilo puno više i od čije je radne snage seljak nekada živio.

Nekada molitva Bogu za dobro zdravlje i sigurnost konja

„Ljudi su se nekada molili Bogu za dobro zdravlje i sigurnost konja jer je ta životinja nekadašnjem seljaku značila sve“, rekao je župnik Dort dodajući da se i danas tijekom obreda koristi stari Strossmayerov obrednik iz 1878. godine te se i time čuva tradicija.

Po završetku Drugog svjetskog rata na području Hrvatske bilo je oko 400.000 konja, nakon Domovinskog rata njihov broj kretao se oko 5.000 da bi ih prema posljednjim podatcima bilo registrirano oko 24.000.

Predsjednik Udruge „Naši Borinci“ Vlado Varga naglasio je da ovom manifestacijom udruga nastoji i promovirati naselje Borinci koje je u posljednjih četiri-pet godina izgubilo iseljavanjem oko 200 stanovnika te ih je preostalo oko 600.

U četvrtak 25. travnja, na blagdan sv. Marka, kod kapele Uzašašća Gospodnjeg služit će se misa, a potom će uslijediti blagoslov njiva.H

T.H.

Podijeli