U Sinju Rimljani i Delmati zajedno! Dane Alke i Velike Gospe uveličao je još jedan lijepi i atraktivni događaj..

U istoj povorci našli se Delmati i Rimljani, predvođeni carem Dioklecijanom i caricom Priskom, Teutom delmatskom i carem joj Agronom...

Autor fotografija: Ante i Dijana Žižić
Podijeli

Za lijepe i iskonske vijesti nikad nije kasno, ma kad god se one dogodile , upravo stoga jer nas ova lijepa vijest puna povijesti o kojoj se jako malo zna iz alkarskog drevnog grada Sinja podno sinjske tvrđave na kojoj se nalazi vječita zaštitnica Sinja i Cetinske krajine Gospa sinjska , sada već tradicionalno vraća u povijest i vrijeme Rimljana, i Delmata…

Dane Alke i Velike Gospe uveličao je još jedan lijepi i atraktivni događaj. Naime, u istoj povorci našli se Delmati i Rimljani, predvođeni carem Dioklecijanom i caricom Priskom, Teutom delmatskom i carem joj Agronom.

I cijelom ‘svitom’ iza njih – savjetnici, barjaktari, zapovjednici i vojnici, bubnjari i dječica. Za ovu prigodu i nove su odore na njima, štitovi sjajni, mačevi, koplja, tunike i oklopi.
U sparnoj ljetnoj noći, praćeni pljeskom svojih sugrađana, povorka se kretala kroz gradske ulice do glavnog trga ili kako Sinjani kažu – na Pijacu, zatim do Vrličke ulice gdje je u pročelju kuće ugrađena stela malomu Gaiu.

stela rimskog dječaka, nadgrobni spomenik, prikazuje nešto što je kasnije prepoznato kao nogometna lopta.FIFA je upravo fotografiju te stele imala na naslovnici svog biltena 1969.godine, potičući raspravu i dajući vjetar u ledja ideji o Hrvatskoj kao kolijevci nogometa.

A upravo je taj dječak razlog upornosti sinjske udruge PKD Gaj Laberije i gardunske ‘Gaius Laberius’ da svijetu, pa i nama, pokažu odakle potječe ‘balun’, najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet.

Nakon pozdravnog govora carevog savjetnika, povorka se spustila Glavičkom ulicom do Trga kralja Tomislava na kojem su dodijeljena priznanja i zahvalnice za dugogodišnju vjernost udruzi.

Ipak, u vremenu korone, spriječeni su bili doći gosti – žongleri,gladijatori, plesačice, srodne povijesne postrojbe, ali i najvažnije je izostalo – utakmica Delmati- Rimljani, baš kako se igralo u ono vrijeme na gardunskim padinama, u ‘pauzi’ ratovanja.
Cijeli dogadjaj je pod pokroviteljstvom Grada Sinja,TZ Sinj, a od prošle godine i u kalendaru Hrvatske turističke zajednice.

Vrijednoj PKD Gaj Laberije udruzi čestitamo na ustrajnih 16 godina.
Zaželimo im uspjeh u daljnjem radu na promociji svoga kraja i Domovine, pobjedu i nad koronom.

Živili Delmati, a Rimljani sada samo dragi gosti

Nagradjeni za 10 godina: Luka Santo, Josip Vučković, Petar Galić
15 godina : Robert Santo, Ante Križanac, Stipe Vukasović- Lončar, Ante Norac- Kevo, Ivan Bulj

Auator / D.L.B. /Braniteljski portal


VEZANE VIJESTI

FOTO Cetinska krajina, kolijevka ‘baluna’.Nogomet se prvi put zaigrao u Cetinskoj krajini, to je potvrdila i FIFA!


Podijeli