U POŽEGI Polaganjem vijenaca svečano obilježena 29. obljetnica osnutka 123. brigade Hrvatske vojske

Brigada je svojim pravovremenim djelovanjem najprije spriječila ulazak neprijatelja u „Zlatnu dolinu“, a potom u napadnim operacijama ”OTKOS” ”ORKAN” i ”PAPUK 91”, zajedno sa drugim brigadama, oslobodila veći dio okupiranog prostora Zapadne Slavonije...

Podijeli

Uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi obilježena je jučer dopodne 29. obljetnica osnutka 123. brigade Hrvatske vojske

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast pripadnicima ove brigade koja je imala značajnu ulogu u ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom ratištu, a sudjelovala je na većini ratišta. Treba napomenuti kako je do sarajevskog primirja imala 82 poginula i 600 ranjenih pripadnika, a više od 80 pripadnika je umrlo. Osim na Trgu 123. brigade, vijenci i zapaljene svijeće položeni su i ispred spomenika podignutog  u povodu 10. obljetnice 123. brigade kod Osnovne škole Julija Kempfa, te uz poprsje prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred zgrade požeškog Veleučilišta.

Na svečanosti su sudjelovali predstavnici izaslanstava udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske  i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Željko Ljubas, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra obrane Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić, izaslanik Ministarstva branitelja, državni tajnikStjepan Sučić, izaslanstvo Požeško–slavonske županije, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem,uz zamjenike Željka Jakopovića i Vedrana Neferovića, izaslanstvo Grada Požege koje je predvodio gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić, sa zamjenicima Ferdinandom Trohom i Marijom Pilonom.

Vijenac su položili  i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, izaslanstva Grada Pakraca, Općine Kaptol, Općine Velika, vojarne 123. brigade i ostali. Prije polaganja vijenaca služena je u crkvi sv. Lovre misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 123. brigade HV-a.

123. brigada HV Požega ustrojena je u jesen 1991. godine. Kroz brigadu je prošlo više od 5 000 pripadnika. Brigada je imala odlučujuću ulogu u ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom ratištu, a prošla je gotovo sva ratišta.

Brigada je svojim pravovremenim djelovanjem najprije spriječila ulazak neprijatelja u „Zlatnu dolinu“, a potom u napadnim operacijama ”OTKOS” ”ORKAN” i ”PAPUK 91”, zajedno sa drugim brigadama, oslobodila veći dio okupiranog prostora Zapadne Slavonije.

T.H.


Podijeli