U POSLJEDNJI TRENUTAK SPRIJEČENA KATASTROFA! Golemi kruzer bespomoćno je plutao prema stijenama, a onda se na dva kilometra od obale dogodilo čudo!

Kapetan broda odaslao je SOS poziv upomoć i deseci helikoptera krenuli su prema zapadnoj obali kako bi evakuirali stotine putnika...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Veliki kruzer s 1300 putnika u posljednji trenutak je izbjegao katastrofu. Kruzer ‘Viking Sky’ našao se u golemim problemima kada su mu usred velike oluje otkazali svi motori, a kruzer je počeo plutati prema kopnu…

Kapetan broda odaslao je SOS poziv upomoć i deseci helikoptera krenuli su prema zapadnoj obali kako bi evakuirali stotine putnika. Međutim, dobrim dijelom njihov posao bi bio uzaludan da posada u posljednji trenutak nije uspjela osposobiti i upaliti jedan motor. Na koncu su po lošem vremenu uspjeli usidriti brod svega dva kilometra od obale.

Bez obzira na to što se situacija donekle stabilizirala, uvjeti na moru su i dalje izrazito opasni. Do 19 sati evakuirano je tek 87 osoba, a akcija spašavanja nastavit će se i tijekom noći. Spasilačke službe javile su da je osam osoba prijavilo lakše ozljede.

Stotine ljudi s broda, putem društvenih mreža obavijestili su svoje obitelj i prijatelje da su živi i zdravi, a nekolicina njih opisala je stravičan trenutak kada je nastala opća panika.

– Bili smo na ručku kada se sve odjednom počelo tresti. U jednom trenutku popucala su stakla i voda je počela ulaziti. Zavladao je kaos – rekao je Amerikanac John Curry za norvešku državnu televiziju nakon evakuacije helikopterom.

– I vožnju helikopterom najradije bi zaboravio. Uopće nije bilo zabavno…

IVER ANDREAS TUENE/via REUTERS
Zanimljivo je i to da je u trenucima evakuacije spasilačkim službama stigao još jedan poziv SOS u pomoć u blizini. Manja brodica s devet osoba također se pokvarila i nakratko su helikopteri otišli u drugom smjeru.
https://youtu.be/KU4c7Gq0JnI

 

Vremenski uvjeti na zapadu Norveške blizu grada Moldea daleko su od idealnih. Puše jak vjetar od 38 čvorova, a valovi su visoki i do 8 metara.

Kruzer je u vlasništvu tvrtke “Viking Ocean Cruises” i dio je grupe “Viking Cruises” koju je osnovao norveški milijarder Torstein Hagen.

REUTERS

A cruise ship Viking Sky is seen in this undated photo in Tromsoe, Norway. Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.

REUTERS
 D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =