U POLICIJU S TROGODIŠNJOM SREDNJOM ŠKOLOM ILI KAKO LOŠA DEMOGRAFSKA POLITIKA UGROŽAVA I DRŽAVNU SLUŽBU!…

Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom, prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji, moći će obavljati posao policijskog službenika što su do sada taj posao mogli obavljati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom...

Ilustracuja-Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom, prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji, moći će obavljati posao policijskog službenika što su do sada taj posao mogli obavljati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom...
Podijeli

 

Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom, prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji, moći će obavljati posao policijskog službenika što su do sada taj posao mogli obavljati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom. Naime ,Ministarstvo unutarnjih poslova je u petak pustilo u postupak javnog savjetovanja prijedlog Zakona, a do 17. srpnja svi će zainteresirani moći izreći svoje mišljenje na e-savjetovanju.

Iako je stara narodna poslovica rekla da je bolje spriječiti nego liječiti, očito je da se loše demografske prilike očituju i kod prijema u državnu službu jer mlađi naraštaj, s potrebnim kvalifikacijama, radije odlazi u inozemstvo nego da se bori s državnom birokracijom koja kasno reagira na životne  probleme svojih zaposlenika, pa je MUP sada primoran smanjiti kriterije za posao policijskog službenika. Više se i ne traži da kandidat u određenom vremenskom periodu završi 4.godišnju srednju školu kako bi mogao nastaviti obnašati taj posao. Sve to pokazuje koliko je loše stanje društvenih prilika u Hrvatskoj i kako nema pravih procjena koje bi na vrijeme pokrenulo procese da se ne dolazi do ovakvih ishitrenih promjena zakona. Novi Zakon predviđa da osim smanjenih uvjeta stručne spreme  uvede i naknade za stanovanje na koju bi imao policijski službenik raspoređen u mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od mjesta prebivališta, a koji nema riješeno stambeno pitanje i ne prima naknadu troškova međumjesnog prijevoza. Sve se to moglo predvidjeti i ranije, jer problemi odlaska mladih nisu od jučer, ali da se po tim pitanjima slabo radi pokazuju i ove promjene.

Pozitivan primjer je Ministarstvo obrane, koje je uvidjevši probleme djelatnih vojnih osoba, osim zbog strateških obrambenih interesa, odlučilo reaktivirati nekad napuštene vojarne i omogućiti djelatnicima da manje putuju do radnog mjesta. Otvaranje vojarni u Vukovaru i Sinju, a uskoro Varaždinu i Pločama riješiti će problem putovanja lokalnog stanovništva na poslovima u HV-u, smanjiti troškove djelatnicima, osigurati više sati slobodnog vremena i vremena provedenog s obitelji, te vjerojatno povećati interes za prijem u djelatnu vojnu službu. Upravo je ministar Krstičević , prilikom otvaranja vojarni naveo i taj razlog zašto se odlučio za vraćanje vojnih objekata u funkciju na navedenim lokacijama.

Naravno, nije moguće uspoređivati opseg poslova policijskih službenika i vojnika, ali pokazuje da se sa određenim potezima ne treba čekati do krajnje granice kad se stanje već toliko usloži da je potrebno mijenjati i Zakon da bi se osiguralo provođenje takvih poslova. Razumljivo je da onaj tko živi u Zagrebu i radi u MUP-u na izradi zakona i pravilnika teško može shvatiti probleme policajca na Lastovu, Dubrovniku ili bilo gdje , gdje tijekom turističke sezone smještaj nije ispod 1500 kn, a i više, a plaća se kreće oko 4-5 tisuća kuna. Ti policajci nemaju uvjete za osnovat obitelji, jer ono što se zaradi to se i potroši na svakodnevni život, a da ne govorimo o onima koji bi trebali uzdržavat  i obitelj. I tako se i na ovom primjeru vidi taj začarani krug u kojem mladi ljudi se teško odlučuju za osnivanje obitelji, posebno ako nemaju dobru financijsku pomoć svojih roditelja, a o stvaranju obitelji sa više djece da i ne govorimo.

Vrlo brzo će se ovo prenositi i na druga zanimanja, gdje su troškovi života puno veći nego birokratski određeni dodaci na plaće koje su ionako male, a oni koji ih određuju nisu nikada ni bili u takvoj situaciji provodeći cijeli radni vijek u udobnim foteljama.

Zbog toga su promjene nužne, koliko god koštale, ali na vrijeme, a ne kad si stjeran u kut, jer ubrzo neće biti ni trogodišnjih srednjoškolaca za prijem na posao policijskog službenika. Nije potrebno čekati sastanke Vijeća za demografsku revitalizaciju, kojeg je Strmota ocijenio kao folklor koji je prerastao u igrokaz, te rekao da je ovo je njihov peti sastanak, a mjere  koje su predstavljene su iste kao i na prva četiri sastanka Vijeća, već svatko na svojoj razini treba pokrenuti procese koji će biti vidljivi široj javnosti i uvjeriti ih da Država radi na tom problemu, te da ima nade za pozitivne promjene.

Jozo Ribičić-Brigadir u mirovini


Podijeli

Comments are closed.