U POLICIJU S TROGODIŠNJOM SREDNJOM ŠKOLOM ILI KAKO LOŠA DEMOGRAFSKA POLITIKA UGROŽAVA I DRŽAVNU SLUŽBU!…

Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom, prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji, moći će obavljati posao policijskog službenika što su do sada taj posao mogli obavljati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom...

Ilustracuja-Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom, prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji, moći će obavljati posao policijskog službenika što su do sada taj posao mogli obavljati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom...
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Mlađi od 30 godina za završenom trogodišnjom srednjom školom, prema izmjenama i dopunama Zakona o policiji, moći će obavljati posao policijskog službenika što su do sada taj posao mogli obavljati jedino kandidati sa završenom četverogodišnjom srednjom školom. Naime ,Ministarstvo unutarnjih poslova je u petak pustilo u postupak javnog savjetovanja prijedlog Zakona, a do 17. srpnja svi će zainteresirani moći izreći svoje mišljenje na e-savjetovanju.

Iako je stara narodna poslovica rekla da je bolje spriječiti nego liječiti, očito je da se loše demografske prilike očituju i kod prijema u državnu službu jer mlađi naraštaj, s potrebnim kvalifikacijama, radije odlazi u inozemstvo nego da se bori s državnom birokracijom koja kasno reagira na životne  probleme svojih zaposlenika, pa je MUP sada primoran smanjiti kriterije za posao policijskog službenika. Više se i ne traži da kandidat u određenom vremenskom periodu završi 4.godišnju srednju školu kako bi mogao nastaviti obnašati taj posao. Sve to pokazuje koliko je loše stanje društvenih prilika u Hrvatskoj i kako nema pravih procjena koje bi na vrijeme pokrenulo procese da se ne dolazi do ovakvih ishitrenih promjena zakona. Novi Zakon predviđa da osim smanjenih uvjeta stručne spreme  uvede i naknade za stanovanje na koju bi imao policijski službenik raspoređen u mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od mjesta prebivališta, a koji nema riješeno stambeno pitanje i ne prima naknadu troškova međumjesnog prijevoza. Sve se to moglo predvidjeti i ranije, jer problemi odlaska mladih nisu od jučer, ali da se po tim pitanjima slabo radi pokazuju i ove promjene.

Pozitivan primjer je Ministarstvo obrane, koje je uvidjevši probleme djelatnih vojnih osoba, osim zbog strateških obrambenih interesa, odlučilo reaktivirati nekad napuštene vojarne i omogućiti djelatnicima da manje putuju do radnog mjesta. Otvaranje vojarni u Vukovaru i Sinju, a uskoro Varaždinu i Pločama riješiti će problem putovanja lokalnog stanovništva na poslovima u HV-u, smanjiti troškove djelatnicima, osigurati više sati slobodnog vremena i vremena provedenog s obitelji, te vjerojatno povećati interes za prijem u djelatnu vojnu službu. Upravo je ministar Krstičević , prilikom otvaranja vojarni naveo i taj razlog zašto se odlučio za vraćanje vojnih objekata u funkciju na navedenim lokacijama.

Naravno, nije moguće uspoređivati opseg poslova policijskih službenika i vojnika, ali pokazuje da se sa određenim potezima ne treba čekati do krajnje granice kad se stanje već toliko usloži da je potrebno mijenjati i Zakon da bi se osiguralo provođenje takvih poslova. Razumljivo je da onaj tko živi u Zagrebu i radi u MUP-u na izradi zakona i pravilnika teško može shvatiti probleme policajca na Lastovu, Dubrovniku ili bilo gdje , gdje tijekom turističke sezone smještaj nije ispod 1500 kn, a i više, a plaća se kreće oko 4-5 tisuća kuna. Ti policajci nemaju uvjete za osnovat obitelji, jer ono što se zaradi to se i potroši na svakodnevni život, a da ne govorimo o onima koji bi trebali uzdržavat  i obitelj. I tako se i na ovom primjeru vidi taj začarani krug u kojem mladi ljudi se teško odlučuju za osnivanje obitelji, posebno ako nemaju dobru financijsku pomoć svojih roditelja, a o stvaranju obitelji sa više djece da i ne govorimo.

Vrlo brzo će se ovo prenositi i na druga zanimanja, gdje su troškovi života puno veći nego birokratski određeni dodaci na plaće koje su ionako male, a oni koji ih određuju nisu nikada ni bili u takvoj situaciji provodeći cijeli radni vijek u udobnim foteljama.

Zbog toga su promjene nužne, koliko god koštale, ali na vrijeme, a ne kad si stjeran u kut, jer ubrzo neće biti ni trogodišnjih srednjoškolaca za prijem na posao policijskog službenika. Nije potrebno čekati sastanke Vijeća za demografsku revitalizaciju, kojeg je Strmota ocijenio kao folklor koji je prerastao u igrokaz, te rekao da je ovo je njihov peti sastanak, a mjere  koje su predstavljene su iste kao i na prva četiri sastanka Vijeća, već svatko na svojoj razini treba pokrenuti procese koji će biti vidljivi široj javnosti i uvjeriti ih da Država radi na tom problemu, te da ima nade za pozitivne promjene.

Jozo Ribičić-Brigadir u mirovini


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

9 KOMENTARI

 1. Kao da su sada s četverogodišnjom školom. U sustavu na svim područjima države rade osobe s frizerskim školama i kupljenom u Bosni četvrtom godinom. Osobe koje su zaradile diplomu Ekonomske škole ili Gimnazije rade kao spremačice, u najbolju ruku. Pljuc

 2. Odlican prikaz stanja i onog sto nas ocekuje. Ali tko ce to promijeniti. Oni koji su mogli otisli su vani i ne razmisljaju na povratak u zabokrecinu.

 3. POLITIČKE BITANGE IZ HDZ-A I SDP-A SUSTAVNO UNIŠTAVAJU DRŽAVU….TO TREBA SMJENITI S VLASTI ZATIM IH SVE POHAPSITI SUDITI IM I ODUZETI SVU IMOVINU KOJU SU STEKLI KRIMINALOM I PREVARAMA…AQ TE JE IMOVINE NAJVIŠE KOD POLITIČARA I NJIHOVIH OBITELJI…..BANDA PLJAČKAŠA MORA DOLIJATI KAD TAD

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − dva =