U petak će štrajkati škole u četiri županije – Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj

Vlada itekako može biti zabrinuta s obzirom na rezultate sudionika u štrajku u osnovnim i srednjim školama...

Podijeli

Osnovne i srednje škole sutra će štrajkati u četiri županije – u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u podne na konferenciji za novinare…

“Danas je frontalni udar. Više od 1000 ustanova i gotovo svi zaposleni iz sustava odgoja i obrazovanja danas su u štrajku. Idućih dana štrajk će se organizirati po županijama. Svaki dan, za vrijeme štrajka, organizirat će se konferencija za novinare na kojoj će biti objavljeno što se događa, ima li kakvih novosti te gdje će se i u kojim županijama održavati štrajk slijedećeg dana”, rekao je.

“Mi smo ovo zamislili kao stalni pritisak i izraz nezadovoljstva u sustavu obrazovanja, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi, a to su učenici. Jedan ciklus štrajka trajat će 10 dana. Učenici u tih 10 dana neće imati nastavu dva dana. Dakle, oni neće imati neprocjenjivu štetu koju neće moći nastaviti”, ističe.

“Imamo informacije da su i nečlanovi sindikata u štrajku, odnosno da su gotovo svi zaposleni u štrajku. To znači da dobro razumiju zašto smo najavili štrajk, da dobro razumiju kakvu ponudu Vlade RH je sindikat odbio te da dobro razumiju što ovoga puta sindikati traže”, kazao je.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da cirkularni štrajk može imati velike benefite, ali i nerazumijevanja.

Vlada itekako može biti zabrinuta s obzirom na rezultate sudionika u štrajku u osnovnim i srednjim školama. U osnovnim školama, trenutačni postotak odaziva na štrajk je – 89,24%. Najmanji odaziv bio je u jednoj županiji s postotkom od 77,07%, a najveći u jednoj županiji s postotkom od 99,28%”, kazala je Šprem.

“Ovaj odaziv pokazatelj je da su se svi zaposlenici u sustavu obrazovanja, našom inicijativom za rastom koeficijenata složenosti poslova, ujedinili u svojim zahtjevima. Doista smo inzistirali da se za sve zaposlenike poveća koeficijent složenosti poslova. Do toga nije došlo, a zaposlenici danas itekako znaju za što se bore. Ovdje više nije samo pitanje materijalne potplaćenosti, već je ovo pitanje statusa u društvu, borbe za vlastito dostojanstvo”, poručila je.H

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − pet =