U Orašju svečano otvorenI jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“

Filmski festival u Orašju u znaku je projekcije filmova koje započinju 30. kolovoza i potrajat će do 5. rujna...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Piše: Nada KOTURIĆ

Za veliki doprinos i angažman u stvaranju hrvatskog filma, nagrađeni su producent Stanislav Babić i glumac Dragan Despot kojima je uručena skulptura Ivo Gregurević, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz D.Tramošnice. Primajući nagradu bili su vidno i duboko dirnuti. –Svaka nam je vrijedna , ali ova je posebno draga, jer nosi Ivino ime, istaknuli su Babić i Despot…

Svečanom akademijom u znaku velikana hrvatskog filma Ive Gregurevića, inicijatora i utemeljitelja filmskog festivala u Orašju, ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi RH dr.sc. Gordan Grlić Radman otvorio je službeno 25 „Dane hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ u Orašju. Svečana akademija bila je dostojna velikana kakav je bio Gregurević. Velika pozornica s pogledom na Savu odzvanjala je prekrasnim zvucima opernih diva i solista ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Osijek pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca a tome su doprinosili i zvuci Ivinim omiljenih najboljih hrvatskih tamburaša „Zlatnih dukata“. Sve su odličnom voditeljstvom kao na velikom brodu koji je plovio na Savi vodili su brojne prijatelje Ivinog festivala glumački duo kroz toplu večer Sandra Lončarić i Duško Mudrinić,

Program je izveden u vanjskom ambijentu uz strogo pridržavanje mjera vezanih uz postojeću epidemiološku situaciju na prostoru BiH. Visoki pokrovitelji 25. jubilarnog filmskog festivala „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ su predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Festivalski sadržaji, kako to i priliči sjećanju na velikana hrvatskog glumišta Ivu Gregurevića započeo je posjetom njegovom posljednjem počivalištu na groblju Karaula. Uoči održavanja svečane akademije izaslanstva su položila cvijeće i zapalila svijeće uz spomenik Gregurevića.

-U Orašje sam stigao iz Berlina i mogu vam iskreni reći da ovaj ambijent niti malo ne zaostaje za kulturnim događanjima koje se organiziraju u velikim središtima kulture, kazao je ministar Grlić Radman koji je naglasio kako je Hrvatska Vlada čestita na takvoj organizaciji.-Uspjeli ste ovdje spojiti hrvatsku i bosansku Posavinu, Hrvatsku i Europu. Ovo je europski, ovo je svjetski, naglasio je Radman. Riječi dobrodošlice u ime domaćina uputio je i Iljo Benković , predsjednik organizacijskog odbora festivala koji je na kraju obraćanja premijerno pročitao i stihove pjesme koju je napisao nakon Ivine smrti.

Među prijateljima festivala bilo je dosta visokih dužnosnika. Hrvatska Matica iseljenika je dugogodišnji suorganizator festivala, a njen ravnatelj Mijo Marić poručio je s govornice kako i dalje ostaju uz Ivin festival.-Organizirali smo filmsku radionicu ovdje u festivalske dane kako bi mlade zainteresirali za filmsku umjetnost i nadam se da će to biti tradicija, kazao je Marić.  Među gostima sibili su Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH, Ivan Bandić generalni konzul GK RH (Tuzla), Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Žana Ćorić savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Otvorenju festivala nazočila je ministrica civilnih poslova u VM BiH Ankica Gudeljević koja je uputila iznimno nadahnute riječi u znaku velikog djela Ive Gregurevića.- Festival okuplja sve one koji i znaju i vole film, ne samo iz BiH i Hrvatske nego i iseljeništva, poručila je ministrica Gudeljević.

Za veliki doprinos i angažman u stvaranju hrvatskog filma, nagrađeni su producent Stanislav Babić i glumac Dragan Despot kojima je uručena skulptura Ivo Gregurević, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz D.Tramošnice. Primajući nagradu bili su vidno i duboko dirnuti. –Svaka nam e vrijedna , ali ova je posebno draga, jer nosi Ivino ime, istaknuli su Babić i Despot.

Filmski festival u Orašju u znaku je projekcije filmova koje započinju 30. kolovoza i potrajat će do 5. rujna. Filmovi će se prikazivati uz pridržavanje potrebne socijalne distance u oraškoj kino dvorani, naglašava v.d. ravnateljica Centra Mandica Živković.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet − 2 =