U općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji spomen-obilježje trojici poginulih branitelja

Nakon otkrivanja spomen obilježja blagoslov i molitvu je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a zajednički vijenac položen je u ime Republike Hrvatske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika grada i županije te obitelji poginuli...

Podijeli

U općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u petak je otkriveno spomen- obilježje trojici poginulih pripadnika 116. brigade HV, 3. gardijske brigade i 4. gardijske brigade, Ivici Pruscu-Jumi, Niki Jerkoviću-Primi i Mariju Nikoliću-Kišu.

Spomen- obilježje otkrio je sin poginulog branitelja Ante Jerković, a otkrivanju su nazočili izaslanik Predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, Hrvoje Vučković predsjednik UVDR 1991 “Krvavac” te ostali visoki civilni i vojni uzvanici.

Poginuli branitelj Ivica Prusac (1969.), rodom iz Metkovića, u obranu se uključio u prosincu 1991. kao pripadnik 116. brigade HV, a poginuo je 30. svibnja 1992. u borbama kod Županje kao pripadnik 3. gardijske brigade. Nikola Jerković (1961.) iz Metkovića u Hrvatsku vojsku se uključio u prosincu 1991. kao pripadnik 1. bojne 116. brigade, a poginuo je kao pripadnik 4. gardijske brigade 10. rujna 1992. na južnom bojištu. Mario Nikolić (1964.) iz Metkovića bio je dragovoljac 1. satnije ZNG-a, a poginuo je 29. siječnja 1993. u Paljuvu u operaciji Maslenica kao pripadnik 4. gardijske brigade.

Ministar Krstičević rekao je da je izgradnju spomen-obilježja trojici branitelja na Bagalovićima inicirala općina Kula Norinska zajedno s Udrugom veterana Domovinskog rata 1991. “Krvavac”, a da je novčana sredstva osiguralo Ministarstvo hrvatskih branitelja te naglasio da tim činom hrvatska Vlada pokazuje dosljednost u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata i ističe zasluge ratnih heroja i ratnih postrojbi.

“Svaki od tih događaja koji su obilježili ‘dane ponosa i slave’ i kojih se iz godine u godinu prisjećamo, ima svoje mjesto u našoj vojnoj i sveukupnoj nacionalnoj povijesti. Svoje mjesto u toj povijesti posebno su zaslužili poginuli i nestali hrvatski branitelji, oni koji su za stvaranje, obranu i opstojnost hrvatske države dali najveći mogući doprinos. Ministarstvo obrane i nadalje će promicati vrijednosti Domovinskog rata u spomen na sve kojih više nema, u slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji možda ne znaju ili su zaboravili tko su bili hrvatski branitelji. To je naša dužnost, ali i naš trajni zalog – zbog očuvanja naše prošlosti i za našu bolju budućnost“, rekao je ministar Krstičević.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić istaknuo je kako je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda Domovinski rat zapisan kao najslavniji dio hrvatske povijesti. “Najbolji među nama dali su život za svoju domovinu”, naglasio je Bačić.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije i izaslanik predsjednika Vlade Nikola Dobroslavić istaknuo je da Hrvatska svoje junake mora pamtiti, vladati se njihovim primjerom i graditi Hrvatsku onako kako su je oni branili – srcem i neizmjernom hrabrošću.

Predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja i izaslanik ministra branitelja naglasio je kako istinskim herojima uvijek treba iskazivati zahvalnost, a Domovinski rat, naglasio je, iznjedrio je upravo takve velike ljude.

Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević podsjetio je kako je vrijeme Domovinskog rata najponosniji dio hrvatske povijesti, a trojica junaka kojima je otkriveno spomen-obilježje su među najboljim i najhrabrijim sinovima hrvatskog naroda. “I njima moramo zahvaliti što danas imamo slobodnu Hrvatsku”, poručio je.

Predsjednik UVDR 1991 “Krvavac” Hrvoje Vučković istaknuo je da trojica hrvatskih heroja 1991. nisu dvojili kada je trebalo braniti Domovinu te rekao kako su od onih koji su je napadali, gori samo oni koji je nisu branili.

Nakon otkrivanja spomen obilježja blagoslov i molitvu je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a zajednički vijenac položen je u ime Republike Hrvatske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika grada i županije te obitelji poginulih, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

M.M.


Podijeli