U Manili izgorio simbol dolaska kršćanstva na Filipine, kip Djeteta Isusa star 500 godina!

BISKUP BRODERICK PABILLO U IZGORJELOJ CRKVI DJETETA ISUSA NA FILIPINIMA...

BISKUP BRODERICK PABILLO U IZGORJELOJ CRKVI DJETETA ISUSA NA FILIPINIMA (VATICAN MEDIA)
Podijeli

U Manili je 10. srpnja u požaru izgorjela crkva Djeteta Isusa, u kojoj se nalazio kip „Santo Niño“, koji je prvim tamošnjim katolicima darovao Ferdinand Magellan, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja…

Kip Djeteta Isusa („Santo Niño“) simbol je dolaska kršćanstva na Filipine. Nalazio se u okrugu Pandacan, u Manili, u istoimenoj crkvi koju je požar u kratkom vremenu progutao zajedno sa samostanom augustinaca, uključujući klupe, slike svetaca i liturgijske predmete. Neki kaleži i ciborij s posvećenim hostijama su spašeni. Od kipa Djeteta Isusa spašeni su samo globus i križ koji je imao u rukama, te dio nagorjele odjeće.
Vijest je izazvala žalost i veliku zbunjenost na Filipinima gdje svake godine, trećega vikenda u siječnju, milijuni vjernika dolaze kako bi sudjelovali u blagdanskoj procesiji, najvažnijoj i najpoznatijoj tradiciji za filipinske katolike, uz blagdan Crnoga Nazarećanina, koji se slavi 9. siječnja. U subotu, 11. srpnja, apostolski upravitelj Manilske nadbiskupije, biskup Broderick Pabillo, obišao je mjesto i utvrdio stanje, te potaknuo vjernike da pomognu obnovu crkve, pozvavši ih da se ujedine u molitvi kako bi se to moglo što prije ostvariti – izvijestila je informativna agencija Filipinske biskupske konferencije. Predstavnici gradskih vlasti u Manili također su izjavili da su spremni dati doprinos.
Župnik, otac Sanny de Claro rekao je da je optimist. Po njegovom mišljenju, pronalazak ciborija s netaknutim hostijama poticaj je za nadu. Stoga je potaknuo vjernike da se ne predaju. „Moramo krenuti iznova i obnoviti simbol naše vjere, ponovo se moramo dići snažniji i jedinstveniji“, rekao je otac Sanny i istaknuo kako će ostale „-(spašene će relikvije uskoro biti ponovo izložene na čašćenje vjernicima)“.
Kip je „Santo Niño“ napravljen je u crnom drvetu kao i poznati kip Crnog Nazarećanina. Prema tradiciji, istraživač Ferdinand Magellan darovao ga je 1521. godine kraljici iz Cebua. Kip se tijekom pobune na otoku Mactan izgubio u požaru, što je koštalo života portugalskog moreplovca; pronašli su ga u 17. stoljeću, na mjestu gdje je sagrađena crkva i samostan augustinaca, te ga od tada Filipinci časte i smatraju čudotvornim.

Kip „Santo Niño“ (Wikimedia Commons)

L.K.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here