U Kninu obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske vojske, jedne od dviju udarnih postrojbi Hrvatskih snaga…

Gardijska mehanizirana brigada jedna je od dviju udarnih postrojbi Hrvatske vojske...

Podijeli

U Kninu je obilježena 15. obljetnica ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske vojske. Nakon polaganja vijenaca kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, svečanost je održana u vojarni “4. gardijske brigade Pauci”. Na njoj je sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović…

Postrojene vojnikinje i vojnike,  predsjednik Milanović podsjetio je kako je njihov najvažniji zadatak obrana hrvatskog teritorija, stanovništva i demokratski izabrane vlasti.

U obraćanju pripadnicima brigade u Kninu, Milanovićj je najavio i da će idući tjedan u Mostaru biti na obilježavanju godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U govoru se spomenuo dana oslobođenja Knina koji je opisao kao dan koji u povijesti naroda i nacija ima “vezivni faktor”; dan za koji svi znaju i svi znaju što su u tom trenutku radili i gdje su tom trenutku bili. Dan koji je, kako je naglasio, “donio trenutak nezapamćene sreće i zadovoljstva svakom hrvatskom čovjeku i svakom hrvatskom patriotu”.

– On je za našu naciju vjerojatno jedan i jedinstven. Taj dan svojim briljantnim ratnim pobjedama omogućili su nam vaši prethodnici, suborci iz onog vremena, poručio je Milanović te naglasio da ti ljudi nikad neće biti zaboravljeni.

– Hrvatskoj su oni donijeli slobodu i nevjerojatnu i nezabilježenu radost da je sve gotovo, rekao je. “Ne zluradost, ne mržnju prema protivniku, nego baš onu običnu, iskonsku, duboku ljudsku radost. Bez toga nema života, bez toga nema potomaka, bez toga nema budućnosti ni čovjeka, ni obitelji, niti nacije”, naglasio je.

Glavna zadaća Hrvatske vojske obrana je hrvatskih granica

Pripadnicima brigade predsjednik Milanović je poručio da “teže najboljem” i kako ne smiju zaboraviti da im je najvažniji zadatak – obrana hrvatskih granica, hrvatskog teritorija.

– Onoga što svaku naciju i državu čini državom, bez čega ne postoji, a to je teritorij koji je omeđen granicama, to je stanovništvo i to je demokratski izabrana narodna vlast, vlast predstavnika naroda u predstavničkoj demokraciji, istaknuo je. To je u političkom i ustavnopravnom smislu sveto trojstvo koje se brani, dodao je.

– Sve drugo dolazi kasnije – i međunarodni savezi u kojima treba biti lojalan, pošten i odan saveznik onima kojima si prisegnuo da ćeš biti saveznik, i u solidarnosti s državama kao što je Ukrajina, koja je napadnuta od Rusije i koja tu solidarnost i ljudski i politički zaslužuje i od nas je ima i imat će je, naglasio je.

Hrvatske Oružane snage konstantno se razvijaju, opremaju i obučavaju, no najvrjednija karika su hrvatski vojnici, poručio je zapovjednik slavljeničke brigade brigadni general Dražen Ressler.

Gardijska mehanizirana brigada jedna je od dviju udarnih postrojbi Hrvatske vojske.

Baštini i čuva slavu legendarnih Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova, te pijetet prema njihovih 828 poginulih vitezova u Domovinskom ratu.

T.H.


Podijeli