Podijeli

Među junacima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata ime Gojka Šuška, (Široki Brijeg, 16.3.1945.-Zagreb, 3.5. 1998.), sigurno mora ostati zapisano zlatnim slovima…Tako je u Kistanjama već tradicionalno obilježena 22. godišnjica smrti pok. Gojka Šuška, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u sjećanje na  ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška…

.VIDEO Zašto još u Zagrebu nema spomenika Gojku Šuška…GOJKO ŠUŠAK – POBJEDNIK IZ SJENE…

Na obilježavanju  nije bilo mnogo ljudi, jer su se poštovale mjere propisane od strane Nacionalnog Stožera za epidemiju koronavirusa koji je zahvatio i Hrvatsku.

Spomenik u Kistanju je postavljen na simboličnom mjestu u njegovoj ulici posred Novog naselja gdje su 15. listopada 1999. godine podijeljeni ključevi 120 novih kuća koje je izgradila hrvatska Vlada za naše obitelji prognane iz Janjeva na Kosovu. Spomenik smo postavili 2016.godine povodom 20. obljetnice doseljenja. Ako ikada jednoga dana u hrvatskoj politici, rezultati budu mjera sposobnosti i uspješnosti hrvatskih političara i dužnosnika, a ne dužina njihova boravka na nekoj od funkcija , onda je sasvim sigurno da će se na prvom mjestu naći ime Gojka Šuška, ministra obrane RH od 1991 do svoje smrti 1998., čovjeka iza kojega stoje prepoznatljivi i neosporni rezultati i uspjesi. Iako je on najprešučivanija osoba naše suvremene povijesti, naša je misija to nikada ne zaboraviti”.

U nastavku,

Riječ je o najbližem suradniku prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana, odnosno čovjeku koji je gotovo cijeli Domovinski rat (od 18. rujna 1991. pa do svoje smrti 3. svibnja 1998.) obnašao časnu i odgovornu dužnost ratnog ministra obrane.

Dragi naš Gojko, prijatelju moj, ministre obrane Hrvatske i viteški hrvatski generale,

Tvoj gubitak, Tvoj odlazak težak je i nenadoknadiv gubitak za Tvoju obitelj, za mene osobno, jer si mi bio prvi, najvjerniji, najdosljedniji suradnik od onih prvih dana kada još nisam smio otvoreno izjaviti da idemo na ostvarenje hrvatske slobode i hrvatske države. Dragi Gojko, Hrvatska se s ponosom u velikoj tuzi oprašta od Tebe. Od Tvoga Širokoga Brijega do glavnoga grada svih Hrvata Zagreba; od Vukovara i Prevlake do Međimurja i Dragonje u Istri; od domovinske Hrvatske; pa do posljednjeg koraka iseljene Hrvatske, od Južne Amerike do daleke Kanade i Novog Zelanda svi su te ljubili. Nikoga do sada još u hrvatskoj povijesti hrvatski narod nije s takvim jedinstvom, takvim bolom i takvim poštovanjem ispratio na vječni pokoj.

Dragi Gojko, bio si među onima sa mnom koji nismo dvojili da možemo u ovim okolnostima ostvariti hrvatsku slobodu i hrvatsku državu. Kod toga smo morali imati odlučnosti, hrabrosti, mudrosti. Kod toga smo morali voditi računa da ne ponovimo pogrješke prošlosti, da hrvatski narod ne daje opet goleme, ne samo uzaludne žrtve, nego i žrtve koje će nas opterećivati u sadašnjosti i u budućnosti. Uspjeli smo u tome zahvaljujući, kao što rekoh, u prvom redu i tome što si mi bio doista pouzdan, vjeran suradnik, čovjek koji je znao biti odlučan, ali mudar i razborit. Stvaranje hrvatske slobode i neovisnosti ne bi značilo mnogo samo po sebi kad iza toga ne bi bila činjenica da smo prvi put ostvarili to da se hrvatski čovjek bori za svoju, samo za svoju sudbinu, a da se nije borio jedan protiv drugoga.

Dragi moj Gojko, ima onih, kakvih ima u svakom narodu pa ih ima i u hrvatskom, koji iz povijesti ništa nisu kadri naučiti, a misle da će tvoj odlazak na svoj način ugroziti ono što smo stvorili. Ti znaš, ja znam, zna stotine tisuća i milijuni hrvatskih ljudi, većina Hrvatske, da to neće biti, naprotiv, da će i Tvoja žrtva biti utkana u one temelje na kojima ćemo, sasvim sigurno, graditi svoju slobodu i svoju budućnost. Ima onih koji i danas govore o izolaciji Hrvatske. Bili ste prisutni kad je govorio prijatelj Gojkov i izaslanik SAD-a William Perry, a ovih dana najavio nam je svoj dolazak i Sveti otac u državni posjet. To znači, stvorili smo Hrvatsku koju mnogi neće, ali i koju mnogi moraju respektirati, a ima, razumije se, razumnih ljudi u svijetu, i u Americi, i u Europi. Dragi Gojko, u tom Tvojem djelu, našem zajedničkom djelu, u tome je jamstvo budućnosti, Tvoje Hercegovine, Tvoje Hrvatske, naše Hrvatske, samostalne i neovisne, slobodne i suverene demokratske Hrvatske. Na takvim djelima kakva smo ostvarili, na tome što si Ti dao zajedno s tisućama drugih, ali, razumije se, Ti kao najistaknutiji u hrvatskom državnom političkom vodstvu, na takvim djelima imamo razloga i zašto graditi svoju slobodu i svoju budućnost.

Neka Ti je, dragi Gojko, hvala za sve što si propatio, za sve što si dao hrvatskoj slobodi i neovisnosti. Neka Ti je vječna slava i hvala.

Govor je to PPRH dr. Franje Tuđmana nad otvorenim grobom pok. Gojka Šuška ministra obrane, arhitehta Hrvatske vojske i promotora povratka iseljene Hrvatske i uključivanja u život i napredak Hrvatske.

Danas nakon 22 godine sličnim i biranim riječima sudionicima komemoracije (tek nekolicini prisutnih zbog mjera koje se provode zbog pandemije COVID 19), obratio se član predsjedništva ZU dr. Franjo Tođman gosp. Josip Odak. On se prisjetio svih pozitivnih susreta s pokojnim ministrom kroz kontakte u obrani, izgradnji časničkog kadra i oslobađanju Hrvatske i sastanaka oko cijelovitosti Šibensko – Kninske županije. Njegovoj pomoći franjevačkom samostanu Visovac, koji su ga pod vodstvom gvardijana pok. Fra. Ivana Buljevića proglasili subratom visovačkih franjevaca.

Na osobit prisjetio se kao bivši dožupan, gradonačelnik Knina i saborski zastupnik neraskidive veze pok. Gojka i Hrvata iz Janjeva i požrtvovnosti pok. Gojka da njihovo doseljenje u Kistanje uspije. Trebao je to biti ogledan primjer povratka hrvatske dijaspore na djedovska ognjišta. “Ako se Janjevo, nakon 500/600 godina može vratiti, zašto ne bi i oni koji su otišli prije 10/20/50 godina iz Hrvatske”, zborio je pok. Šušak.

Nažalost sve vlade nakon odlaska pok. Franje i Gojka nisu to shvatile kao “veliki značaj”, kako je to doživljavao pok. Gojko. Iz tih lutanja, nedoumica, zle namjere, dodvoravanja međunarodnoj zajednici, pa i prodaji za “judine škude”, ovakvi projekti su zaustavljeni. Janjevci su usljed takvog ponašanja doživili velike probleme s kojima i danas žive. Pozvao je Janjevce iz Kistanja da ne pokleknu duhom nego da zadrže vjeru i pripadnost Katoličkoj crkvi i Hrvatskom narodu kao i njihovi očevi i djedovi u Janjevu u težim okolnostima.

Djeca koja su rođena u novom Janjevu u Kistanju neka budu zalog te budućnosti i općine Kistanje, Šibensko – kninske županije i cijele Hrvatske, slobodne, suverene i nezavisne kakvom su je vidjeli Janjevci i njihov prijatelj i brat pok. Gojko Šušak.

Ovo obilježavanje sigurno se ne bi dogodilo bez domaćina gosp. Roka Antića donačelnika općine Kistanje, Ministarstva branitelja, udruge branitelja Sv. Sebastijan Kistanje, UDVDR ogranak Knin.

“(U ime zahvalne janjevačke zajednice doseljenih Hrvata u Kistanje počast ratnom ministru odao je zamjenik načelnika Općine Kistanje iz reda pripadnika hrvatskog naroda Roko Antić koji tom prigodom poručio: “Zašto spomenik Gojku Šušku u Kistanjama i zašto na ovome mjestu? Zato što smo mi zahvalna zajednica hrvatskih povratnika koja je cijenila i uvijek će znati cijeniti doprinos Gojka Šuška za pronalazak trajnog rješenja našeg konačnog povratka u Domovinu i koliko nam je u tome bio od pomoći. To najbolje mogu potvrditi naši tadašnji predstavnici i prvi župnik Kistanja nakon Domovinskog rata mr.don Gašpar Dodić (1997 – 2002).Roko Antić-u svom prošlogodišnjem govoru)”.

Na komemoraciji su sudjelovali uz već spomenute svećenike iz Župe Kistanje, Josip Odak,  Roko Antićč, i  Tihomir Budanko – načelnik općine Promina,Ante Tadić Nadomir Šutra, Marinko Čavka iz UDVDR Knin, branitelja i mještana Kistanja.

Ministarstvo branitelja potpoglo je obilježavanje ove obljetnice i obećalo svoju pomoć ubuduće jer ovo postaje lijepa tradicija. Zajednica utemeljitelja HDZ Šibensko – kninske županije podržalo je obilježavanje ovog spomen dana, to će činiti i ubuduće. Pozivamo sve institucije da dogodine uveličaju ovo obilježavanje spomen dana kako bi ga podigli na višu razinu.

Ministar obrane Gojko Šušak inspirirao je i Hrvatskog umjetnika Damira Kukavicu koji ga je ovjekovječio uljem na platnu…

M.Č.Vezane vijesti; 

VIDEO Zašto još u Zagrebu nema spomenika Gojku Šuška…GOJKO ŠUŠAK – POBJEDNIK IZ SJENE…


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest − dva =