U izraelskom napadu na Gazu ubijeno 20 ljudi, među njima devetero djece

Podijeli

Smoke billows from an Israeli air strike on the Hanadi compound in Gaza City, controlled by the Palestinian Hamas movement, on May 11, 2021. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

Ministarstvo zdravstva Gaze u Palestini izvijestilo je o najmanje 20 poginulih osoba, među kojima je i devetero djece koji su ubijeni u zračnim napadima Izraela prema Pojasu Gaze u odgovoru na Hamasovo ispaljivanje raketa na Jeruzalem…

foto-screenshot-twitter

Izraelska vojska ustvrdila je da je napad izvela protiv naoružanih skupina, vojne postaje u Gazi i napadača nakon što su Palestinci, prema riječima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prešli “dozvoljenu” liniju, ispaljujući rakete na područje Jeruzalema.

Smoke billows from an Israeli air strike on the Hanadi compound in Gaza City, controlled by the Palestinian Hamas movement, on May 11, 2021. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

Kako je došlo do krvavih sukoba

Do novih sukoba došlo je na Dan Jeruzalema kojim se po hebrejskom kalendaru slavi izraelsko osvajanje Starog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Tenzije proteklih tjedana nastale su i zbog prijetnji palestinskim obiteljima u četvrti Šeik Džarah u istočnom Jeruzalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za židovske stanovnike.

U ponedjeljak navečer u Istanbulu je unatoč lockdownu održan prosvjed, a prosvjednici su, uključujući Sirijce i Palestince, nosili palestinske zastave i uzvikivali “Turski vojnici u Gazu” te “Dolje Izrael, dolje Amerika”.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan o rastućem nasilju prema Palestinicima razgovarao je sa srednjoistočnim liderima. Prema priopćenju iz Erdgonova ureda, jordanskom kralju Abdullahu turski je predsjednik rekao da su neljudski napadi protiv Palestinaca bili usmjereni na sve muslimane te dodao da bi Turska i Jordan trebali raditi zajedno kako bi zaustavili te napade.

T.H.


Podijeli