U Hrvatskoj troškovi rada među najnižima u EU, tri puta manji nego u Eurozoni!

Hrvatska se također svrstala među zemlje EU-a s najnižim udjelom troškova doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u 2017., od 15,0 posto...

PRIČE O RADNIM MJESTIMA U HRVATSKOJ OSTAJU SAMO PRIČE
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatska je u 2017. godini bila među zemljama Europske unije s najnižim troškovima rada po satu, dva i pol puta ispod prosjeka Europske unije, i tri puta ispod Eurozone, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda Eurostata, donosi Poslovni.hr

U eurozoni su prosječni troškovi rada po satu prošle godine iznosili 30,3 eura, a na razini cijele Europske unije prosječni 26,8 eura. Najviši su bili u industriji gdje su iznosili 27,4 eura po satu. Uslužni sektor bio je s 26,6 eura na drugom mjestu dok su najniži troškovi zabilježeni u građevinskom sektoru, od 23,7 eura po satu.

U eurozoni su prosječni troškovi rada po satu prošle godine iznosili 30,3 eura. Industrija je prednjačila s 33,4 eura po satu. Slijedi uslužni sektor s 29,3 eura po satu, te građevinski s 26,7 eura po satu, utvrdili su u Eurostatu.

Udio doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u EU iznosio je prošle godine 24 posto, te 25,9 posto u eurozoni.

Velike razlike među zemljama EU-a

Statističari ističu velike razlike u troškovima rada među zemljama EU-a, pri čemu u gornjem dijelu ljestvice dominiraju skandinavske i zemlje Beneluksa dok je donji dio pripao zemljama istočne i jugoistočne Europe.

Tako je najviši prosječni trošak rada po satu u gospodarstvu u 2017. bilježila Danska, od 42,5 eura. Slijedi Belgija s 39,6 eura, Luksemburg s 37,6 eura, Švedska s 36,6 eura i Francuska s 36 eura.

Najniži je pak prosječni trošak rada po satu bilježila Bugarska, od samo 4,9 eura po satu. Slijedi Rumunjska sa 6,3 eura, Litva s osam eura, Latvija s 8,1 eurom, Mađarska s 9,1 eurom i Poljska s 9,4 eura.

Hrvatska je također u toj skupini s prosječnim troškom rada po satu u 2017. godini od 10,6 eura.

Za razliku od EU-a, najviši je trošak rada po satu u hrvatskom gospodarstvu u 2017. zabilježen u uslužnom sektoru, od 11,4 eura. Na drugom je mjestu građevinski sektor s 9,8 eura dok je industrija na trećem mjestu s 9,7 eura.

Hrvatska se također svrstala među zemlje EU-a s najnižim udjelom troškova doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u 2017., od 15,0 posto. Niži su udio doprinosa bilježile samo Malta, 6,7 posto, Luksemburg, 11,9 posto, te Irska i Danska, 13,7 odnosno 13,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najviši je udio troškova doprinosa u ukupnim troškovima rada po satu u 2017. bilježila Francuska, 32,8 posto. Viši od 30 posto bio je također u Švedskoj, gdje je iznosio 31,1 posto.

G.S.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

10 KOMENTARI

 1. Ma dajte molim Vas o čem pričate!!pa stalno na TV-u slušamo kako su kod nas plače “velike prevelike”a nitko neće da radi!!!narod “neradnici” osim naravno onih na državnoj grbači oni umiru od izrabljenosti na poslu,a našim velikim poduzednicima su naši radnici PREskupi!!tj.previše plaćaju radnike!!I sad vi tu nama da mi imamo najmanje plače itd….Ha…ha…

  • Da tako su tv govorili za vrijeme Juge,vi ste još u tom vremenu?
   Danas se pljuje po svemu i u tome smo prvi.
   Ja sa svojih 75 g ne sječam se da je kod nas cijena rada bila visoka,uvjek smo bili jadni. Samo se nije pljuvalo po Jugi,već se govorilo o njoj sa puno ljubavi gdje je najbolje na svijetu. Pomorci koji su vidjeli razliku u standardu,a kasnije i mi ostali koji smo dobili dozvolu za ići u šoping u te zemlje,saznali smo da cijena rada kod nas vrlo niska a time plaće i mogučnosti boljeg standarda maleni.
   Kada smo postali članica EU,na tv su nas bombardirali propagandom da s otvorenjem granica možemo naći bolji posao i standard. Počelo je pljuvanje po svemu što je naše i mladi su počeli odlaziti .Tamo su našli bolju zaradu,koja je uvjek bila bolja,ali nije bilo pljuvanja!!!!!

 2. Jesu troskovi rada naj nize placeni u Europi ,al zato su troskovi nerada najplaceniji u europi ,nasa vlada ,agencije nitko vise ne zna broj koliko ih ima ,svaki europski grad veci je po broju stanvnika od nase drzave i o njima brine nekoloko ljudi u gradskoj upravi ,a ne ko nas tor bez ovaca ,samo petkom kad treba glasovat i varat narod bude kvorum …

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − deset =